Hlavní obsah

V soutěži o stavbu Karlovarského kraje vyhrála Sparkasse v Karlových Varech

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V soutěži Stavby roku Karlovarského kraje 2021 odborná porota ocenila nejvíce rekonstrukci budovy Sparkasse v Karlových Varech. Mezi projekty vyhrála Střední uměleckoprůmyslová škola keramická a sklářská Karlovy Vary.

Článek

Nejvíce hlasů veřejnosti získala rekonstrukce bývalého hotelu Korunní princ Rudolf v Kyselce. Jubilejního 20. ročníku soutěže se účastnilo rekordních 43 staveb a projektů. O hlasy veřejnosti se ucházelo také šest zachráněných památek.

Rekonstrukce budovy bývalé spořitelny v Karlových Varech naproti Vřídelní kolonádě získala i cenu primátorky města Karlovy Vary. Památkově chráněná budova z roku 1906 byla přestavěna poprvé v roce 1925. Před lety sice začala její rekonstrukce, nebyla však dokončena a objekt dlouho chátral. Při rekonstrukci stavbaři dbali na zachování a obnovu dochovaných historických detailů v interiéru a na jejich citlivé doplnění novými konstrukcemi, které byly pro splnění účelu stavby nezbytné.

Odborná porota ocenila také pivovar Černý vlk na Božím Daru, který získal i cenu hejtmana Karlovarského kraje, a lávku přes Ohři ve Svatošských skalách. Čestné uznání porota dala revitalizaci Perninského rašeliniště a kapli a hřbitovu v Březové na Sokolovsku.

Z projektů porotu zaujaly kromě studie na rekonstrukci a dostavbu karlovarské Střední uměleckoprůmyslové školy keramické a sklářské i projekt náplavky Ohře v Karlových Varech a projekt knihovny v Hranicích u Aše.

Veřejnost dala v internetovém hlasování nejvíce hlasů rekonstrukci bývalého hotelu Rudolf v Kyselce. Budovu přestavěla společnost Mattoni 1873 na administrativní budovu s datovým centrem. Před rekonstrukcí byl objekt v centru obce v havarijním stavu. Při rekonstrukci se investor snažil v co největší míře zachovat historickou hodnotu objektu, který patřil do někdejšího lázeňského centra. Dokončený objekt je vzhledově prakticky stejný, jako byl na historických fotografiích, ale navíc má výrazně nižší energetickou náročnost.

Mezi projekty veřejnost zaujala nejvíce obnova budovy chléva na tvrzi Pomezná. Co se týče zachráněných památek, dali lidé nejvíce hlasů obnově zámku Kopaniny.

Cena časopisu Stavebnictví získala letos lávka přes Ohři u Svatošských skal, kterou postavil Karlovarský kraj. Projektantem roku se stal Martin Šafařík, stavbyvedoucím roku František Laštovička, cenu Osobnost stavitelství Karlovarského kraje získal architekt Antonín Polony.

Do letošního ročníku soutěže se přihlásilo 28 staveb a 15 projektů. Šlo o stavby a projekty bytových domů, hotelů, budovy stáčírny minerálních vod nebo inženýrské stavby. Cílem soutěže Stavby Karlovarského kraje je prezentovat všechny současné stavby v kraji, které byly zkolaudovány a uvedeny do provozu v období předchozích tří let, od 1. ledna 2018 do 30. dubna 2021.

Reklama

Související témata:

Doporučované