Hlavní obsah

USA přitvrzují po chemickém útoku na Sýrii. Asad by měl skončit, řekl Tillerson

V Sýrii zabíjely chemické zbraně.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Ani Spojené státy zřejmě nepochybují o tom, že za posledním útokem chemickými zbraněmi v Sýrii stál Asadův režim.

Článek

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson přitvrdil v prohlášeních vůči režimu syrského prezidenta Bašara Asada.

Řekl, že není pochyb, kdo stojí za útokem v syrské provincii Idlib, při němž zemřelo nejméně 100 lidí a dalších více než 400 bylo zraněno. A dodal, že by Asad měl jako syrský prezident skončit. Také Rusko by si podle něho dobře rozmyslet, jestli chce tento režim podporovat.

Americký prezident Donald Trump se zase nechal slyšet, že by se v Sýrii mělo "něco stát".

Pravděpobnost, že byl bojový plyn shodily v Idlibu letouny syrské armády, podpořilo ve čtvrtek i Turecko s odvoláním na pitvu tří obětí masakru, kterou udělali tamní lékaři.

(Více ve videu v začátku textu)

„Výsledek pitvy potvrzuje, že byly použity chemické zbraně. Vědecké vyšetření také ukázalo, že je použil Asad,” řekl turecký ministr spravedlnosti Bekir Bozdağ agentuře Anadolu.

Zabíjet mohl sarin

Na pitvu dohlíželi zástupci Světové zdravotnické organizace a Organizace pro zákaz chemických zbraní. Podle zdravotníků vykazují oběti úterního útoku v Chán Šajchúnu symptomy, které potvrzují zasažení nejméně dvěma chemickými látkami.

„Tým Lékařů bez hranic, který poskytuje podporu urgentnímu příjmu v nemocnici v Báb al-Hávě v syrské provincii Idlib, potvrdil, že symptomy pacientů z Chán Šajchúnu odpovídají vystavení neurotoxinu, jako je například sarin," řekla mluvčí české pobočky mezinárodní organizace Lékaři bez hranic Iveta Polochová. Osm přijatých pacientů mělo mimo jiné zúžené zorničky, svalové křeče a mimovolné vyprazdňování střev, upřesnila.

Turecký ministr spravedlnosti Bozdağ obvinil bez dalšího upřesnění z útoku syrského prezidenta Bašára Asada, který ale nařčení odmítá, stejně jako jeho ruští spojenci. Vládní síly údajně bombardovaly sklad rebelů, z něhož sarin unikl. Odborníci ale takovou možnost vylučují, protože zásobníky sarinu by útok zničil.

Syrská vláda: Chemickými zbraněmi jsme neútočili

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov kritizoval západní země, že za viníka označily Bašára Asada bez dostatečných důkazů. Také syrský ministr zahraničí Valíd Mualim odmítl, že by vládní jednotky použily chemické zbraně.

„Mohu vás znovu ujistit, že syrská armáda nepoužila a ani nikdy nepoužije tento typ zbraní proti vlastnímu lidu, proti našim dětem, ani proti teroristům, kteří zabíjejí naše lidi," uvedl Mualim.

Trump: Asad překročil „červenou čáru"

Americký prezident Donald Trump má ale jasno. Podle něj nelze ohavné činy Asadova režimu tolerovat. Syrský prezident překročil „červenou čáru”.

„Řeknu vám, že útok na děti měl na mě velký vliv. Můj postoj vůči Sýrii a Asadovi se velmi změnil,” dodal Trump.

Spojené státy nevyloučily vojenskou reakci. Podle agentury Reuters, která se odvolává na vysoce postaveného amerického činitele, viní Washington z incidentu syrskou vládu. Na otázku, zda byla vojenská intervence smetena ze stolu, odpověděl nejmenovaný činitel: "Ne".

Americká velvyslankyně při Organizaci spojených národů (OSN) Nikki Haleyová v emotivním projevu, během něhož ukazovala obrázky dětí zabitých při útoku, varovala Rusko, že „nemůže uniknout zodpovědnosti.” Spojené státy by podle ní mohly podniknout i jednostrannou akci, pokud OSN selže.

Podle Reuters ale není jasné, nakolik americké vojenské plánování zahrnuje případné útoky na cíle spojené s režimem syrského prezidenta Bašára Asada.

Reklama

Související témata:

Doporučované