Hlavní obsah

V Ugandě po protestu proti zatčení vůdce opozice zemřeli tři lidé

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Protesty proti zadržení opozičního kandidáta vypukly v hlavním městě Kampale a v dalších velkých městech země.

Článek

Nejméně tři lidé zemřeli v Ugandě při protestech proti zatčení opozičního kandidáta na prezidenta Bobiho Winea, dalších 38 bylo zraněno. Podle Červeného kříže 11 osob bylo zraněno střelnou zbraní, píše dnes agentura AFP. Wine, který se proslavil jako zpěvák, je hlavním protikandidátem Yoweria Museveniho, jenž stojí v čele Ugandy od roku 1986.

Protesty proti zadržení opozičního kandidáta vypukly v hlavním městě Kampale a v dalších významných městech této africké země. V hlavním městě se policie střetla se stovkami mladých lidí, kteří v ulicích zapalovali pneumatiky a házeli po policistech kameny.

Podle šéfa policie v Kampale byl Wine zadržen kvůli opakovanému porušování opatření proti šíření koronaviru. Ta stanovují mimo jiné, že předvolebních setkání se může účastnit méně než 200 osob. Shromáždění opozičního kandidáta se však údajně účastní více lidí, než je tento limit.

O funkci hlavy státu má v Ugandě zájem 11 lidí, a to včetně stávajícího prezidenta. Přesné datum voleb ale zatím nebylo zveřejněno. Předpokládá se, že se uskuteční v únoru příštího roku.

Policie zadržela Bobiho Winea opakovaně. Na začátku listopadu se tak stalo poté, co podal svou kandidaturu. Předtím byl například zadržen za nepovolené používání vojenské uniformy. Wine totiž vystupuje na veřejnosti s červeným baretem na hlavě. V polovině října mu policie zabavila podpisové archy nezbytné ke kandidatuře.

Foto: Profimedia.cz

Bobi Wine.

Bobi Wine, vlastním jménem Robert Kyagulanyi, je považován za nejvážnějšího vyzyvatele prezidenta Museveniho. Popularitu si získal jako zpěvák. V roce 2017 byl zvolen poslancem a stal se mluvčím ugandské městské mládeže, která často žije v chudých podmínkách a neztotožňuje se režimem stávajícího 76letého prezidenta, píše agentura AFP. Wine vyrostl v jednom z kampalských slumů, vystupuje jako zastánce chudých a vysloužil si přezdívku „prezident ghetta“.

Reklama

Související témata:

Doporučované