Hlavní obsah

V Ústeckém kraji jsou nádrže na vodu plné, koryta řek prázdná

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V Ústeckém kraji se plní vodní nádrže a vodohospodáři vybízejí k tomu, aby lidé vodou neplýtvali. Doporučení k zákazu odběru z vodních toků zatím Povodí Ohře nevydalo, voda ale v zemi a korytech řek chybí.

Článek

Kvůli nízké hladině na dolním toku Labe není nákladní lodní doprava ekonomická. Obávat se nemusí odběratelé pitné vody, zásobování je zajištěno i pro dobu sucha. K případnému doplňování vodojemů jsou připraveny cisterny.

Suchých bylo v regionu podle vodohospodářů posledních šest let, a pokud nepřijdou intenzivní a dlouhodobé srážky, bude pokračovat. Voda chybí už nyní v řekách a v podzemí. Labe odhaluje své koryto, nákladní lodě už neplují. „Aby byla plavba ekonomická, musí být hladina 180 centimetrů na vodočtu v Ústí nad Labem,“ řekl dnes ČTK Jiří Mach ze státního podniku Povodí Labe. Vodočet na Masarykových zdymadlech dnes ukazoval 151 centimetrů.

Labe je podle Macha závislé na Vltavské kaskádě. „Pokud by nebylo nádrží na Vltavě, je tady nyní už teď sucho,“ řekl. Podle Macha je nutné nejen správně hospodařit s vodou, ale také změnit třeba způsob hospodaření na polích, aby se voda v krajině udržela.

Na hranici sjízdnosti pro vodáky je už teď Ohře. Podle mluvčího Povodí Ohře Jiřího Svejkovského pršelo od začátku roku velmi málo a situace s nedostatkem vody se opakuje. Povodí proto plní nádrže. „Můžeme správně hospodařit s vodou v nádržích a správním úřadům dávat podněty, aby zakázaly odběry vody z vodních toků, to je všechno, co můžeme dělat,“ uvedl. Loni zákazy platily na řadě míst v kraji, letos zatím obce v Ústeckém kraji žádné nevydaly.

Krátký déšť pomůže zalít zahrádky a trávníky, do povrchového odtoku jde ale podle Svejkovského málo vody a na to, aby se vsakovala do podzemí a vytvořila se dlouhodobá zásoba, nezůstává nic. „Celé jaro poměrně hodně fouká a odnáší vláhu z přírody, která nyní spotřebovává nejvíce vody z celého roku,“ uvedl Svejkovský.

Klidní mohou být odběratelé pitné vody. „Zásobování pitnou vodou na území provozovaném Severočeskými vodovody a kanalizacemi je zajišťováno z velké části prostřednictvím velkých vodárenských soustav, které jsou zásobovány z velkých povrchových nádrží a podzemních zdrojů. Povrchové nádrže Krušných a Jizerských hor jsou ve velmi dobré kondici a podniky Povodí Ohře i Povodí Labe je i v těchto suchých letech dokážou naplňovat a udržovat na hladinách garantující velkou bezpečnost pro vodárenské odběry,“ řekla dnes ČTK mluvčí společnosti Severočeské vodovody a kanalizace (SčVK) Iveta Kardianová.

Propojenost vodárenských systémů umožňuje podle Kardianové využívat zastupitelnost řady hlavních zdrojů v soustavách. Pro případ nutnosti jsou připraveny cisterny, které jsou přednostně využívány k zásobování pitnou vodou, ať už zavážení vodojemů či poskytování náhradního zásobování. Pokud jsou volné, mohou sloužit i zákazníkům, kteří je žádají kvůli napouštění bazénu.

Reklama

Doporučované