Hlavní obsah

V zákulisí divadla s Janem Hrušínským. A u řeky, kde jeho táta potkal ryby

Úryvek z pořadu Moje místa: Kam jezdil Jan Hrušínský na prázdniny a proč místní voda ve skutečnosti neléčí?Video: Blanka Kubíková

 

Reklama

„Děkuji, že jste nás sem vytáhli. Nebyli jsme tu se ženou sedmnáct let, neměli jsme sílu,“ přiznal Jan Hrušínský u chaty v Plané nad Lužnicí, kde strávil dětství on a později i jeho děti.

Článek

Jan s manželkou Miluší si v sousedství postavili dům, ale prodali ho, když potřebovali peníze na rozjezd Divadla Na Jezerce. Jan navíc musel po smrti rodičů vyplatit bratra Rudolfa, který chtěl prodat svou část rodinné vily v Nuslích. „Obrečela jsem to,“ říká Míla Šplechtová. „Součástí finančního vyrovnání bylo, že si bratr nechal i chatu. Krásně se o ni i okolí stará,“ chválí bratra Jan.

Chatu postavili v padesátých letech jeho rodiče na místě, kde měli první rande. Malou, dřevěnou. Postupně ji rozšiřovali. „V přístavku vpravo spal Miloš Kopecký, jindy Jan Tříska s Kájou Chadimovou – v době jejich návštěvy byla taková zima, že ve čtyři ráno šli běhat po zahradě, aby se zahřáli,“ vypráví Jan Hrušínský.

Jan sem nepřestal jezdit ani v pubertě, bral si sem kamarády. „Při jednom divokém víkendu tu spadl kus plotu,“ směje se herec a divadelní ředitel.

Kam na víkendy a prázdniny jezdí Jan Hrušínský s rodinou dnes? Proč původně nechtěl provozovat divadlo v pražském parku Jezerka? Jak se na jeho rodu s divadelní historií sahající k současníkům J. K. Tyla podepsal minulý režim? Jaký osud potkal rodinu Janovy maminky? A kde dnes žijí děti Jana a Milušky?

To a mnohem víc se dozvíte v pořadu Moje místa. Úryvek z pořadu s historkou o otravě vodou si můžete pustit v úvodu článku. Celý díl si pak můžete pustit níže.

Moje místa: Pražské Nusle a jižní Čechy. To jsou dvě nejoblíbenější místa Jana Hrušínského. Video: Blanka Kubíková

Reklama

Doporučované