Hlavní obsah

V zemi, kde skoro nejsou turisté: Kim se vydal na inspekci luxusního letoviska

Video: Jan Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Země, ve které jsou turisté po celou dobu své návštěvy pod dozorem severokorejských průvodců a vše kolem zájezdů je velmi přísně organizováno, staví turistickou zónu v přímořském městě Wonsan.

Článek

Severokorejský vůdce za doprovodu vysokých vládních hodnostářů včetně generála Korejské lidové armády Kim Su Gila navštívil hlavní město provincie Kangwon, Wonsan. Fotky z návštěvy Kim Čong-una v rozestavěném turistickém centru pořídila tamní státní televize KRT.

Turistický ruch v Korejské lidové demokratické republice přitom nedosahuje nijak závratných čísel. Vedoucí manažer čínské cestovní společnosti Koryo Tours Simon Cockerell minulý rok pro CNBC uvedl, že KLDR navštěvuje 4000 až 4500 turistů bez těch z Číny, kteří tvoří 95 procent návštěvnosti země. Na území KLDR vstupují turisté totiž právě přes Peking v Číně. Pro návštěvu země je proto nutné zajistit si navíc i dvouvstupové čínské vízum.

Důvodem sobotní inspekce nejvyššího představitele KLDR na výstavbě návštěvní zóny proto patrně bylo opětovné navázání komunikace s USA o schůzi Kim Čong-una s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Sám Trump podle agentury Reuters v pátek večer uvedl, že Spojené státy vedou se Severní Koreou „produktivní konverzaci” na téma obnovení summitu původně naplánovaného na 12. června. Jenom den předtím došlo ke zrušení schůze, kdy Donald Trump citoval „otevřené nepřátelství” ze strany Pchjongjangu.

Reklama

Doporučované