Hlavní obsah

V zemi, kde takřka všichni Židé zahynuli, chátrají památky. Jedna žena se rozhodla „oživit kameny”

Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V Moldavsku byla během holokaustu vyhlazena téměř celá židovská komunita. Teď v této zemi chátrají židovské hřbitovy. Podaří se je ještě zachránit?

Článek

Yvette Merzbacherová se narodila v Peru. Když ale zjistila, že v zemi, kde se narodili její předkové - tedy v Moldavsku - chátrají židovské hřbitovy, rozhodla se vypravit na svou osobní „křížovou výpravu” - s cílem zachránit je.

V Moldavsku žila v minulosti prosperující židovská komunita. Během holokaustu byla ale téměř celá vyhlazena. Prarodiče Merzbacherové odsud odjeli do Peru ještě před válkou. Ona nyní žije ve Švýcarsku a přijela do Kišiněva, aby zjistila něco o historii své rodiny.

„Je to opravdu smutné. Viděla jsem to v televizním dokumentu, ale když vidíte realitu, je to ještě smutnější. Vezme vás to za srdce,” říká Merzbacherová.

Yvette Merzbacherová založila charitu, kterou nazvala „Žijící kameny”. Organizace si dala za cíl obnovit židovské hřbitovy v Moldavsku. První projekt měl za úkol vyčistit a oplotit hřbitov v Bricevě na severu Moldavska. Podívejte se ve videu, jak se jí daří zanedbané hroby a hřbitovy renovovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované