Hlavní obsah

V Zimbabwe se konají protesty kvůli zdražení pohonných hmot

Obyvatelé dvou největších měst Zimbabwe protestují proti zdražení pohonných hmot.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Lidé nespokojení s prudkým zvýšením cen pohonných hmot v Zimbabwe v pondělí protestovali ve dvou největších městech země. Blokovali silnice v hlavním městě Harare a ve městě Bulawayo na jihu státu. Barikády stavěli kromě kamení také z hořících pneumatik a útočili na kolem projíždějící vozidla.

Článek

V době, kdy se stát potýká s vážnou ekonomickou krizí, prezident Emmerson Mnangagwa v sobotu oznámil, že ceny pohonných hmot se zvýší na více než dvojnásobek.

Rozlícený dav tak od pondělního rána blokoval hlavní silniční tahy vedoucí do hlavního města Harare a druhého největšího města Bulawayo na jihu země. Bránil v provozu také autobusům s pasažéry.

Minibusy v ohrožení

Neprůjezdné byly ráno i silnice vedoucí do centra Harare. Na některých místech lidé útočili na minibusy a vytvořili překážky z hořících pneumatik a kamení.

„Chceme Mnangagwaovi ukázat svou nespokojenost a poukázat na jeho neúspěch. (Bývalý prezident Robert) Mugabe byl ďábel, ale lidem naslouchal," sdělil jeden z demonstrujících agentuře AFP.

Mnangagwa v pondělí zahájil pětidenní zahraniční cestu, která začíná v Moskvě a končí účastí na Světovém ekonomickém fóru v Davosu, poznamenala agentura Reuters.

Zvýšením cen k větším rezervám

Mnangagwa chce zdražením vyřešit dlouhodobý nedostatek pohonných hmot. V neděli se cena za litr benzinu zvýšila 1,24 na 3,31 dolaru (z 28 na 74 Kč). Prezidentovo rozhodnutí vyvolalo všeobecnou nespokojenost a hlavní odborová centrála vyzvala k třídenní stávce.

Mugabe byl donucen odstoupit po 37 letech vlády v roce 2017 a zanechal za sebou vyčerpanou ekonomiku. Mnangagwa slíbil nápravu, avšak zatím nemá výsledky. Zemi se nedostává deviz, což už v roce 2016 chtěla vláda řešit vydáním dluhopisů. Pro nedostatek důvěry ze strany investorů ale jejich hodnota klesla a akce skončila neúspěchem.

Kvůli vysoké inflaci i znehodnocení dluhopisů v minulých týdnech stávkovali lékaři i učitelé a požadovali výplatu mezd v amerických dolarech. Vláda protesty hodnotí jako pokus o narušení ústavního pořádku a oznámila, že na akce „sabotérů míru" náležitě odpoví.

Reklama

Doporučované