Hlavní obsah

Zimbabwe vyhlásilo epidemii cholery. Nakazilo se již 2000 lidí

Video: Jolana Humpálová, Reuters

 

Reklama

Radnice hlavního města Harare se už přes deset let potýká s problémem, jak zásobovat pitnou vodou předměstí metropole. Místní obyvatelé jsou proto nuceni spoléhat se na vodu ze studní a vrtů vzniklých svépomocí.

Článek

Zimbabwe vyhlásilo v hlavním městě Harare epidemii cholery. Na nemoc zemřelo 20 lidí a přes dva tisíce obyvatel se jí kvůli kontaminované vodě nakazilo. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na zimbabwské ministerstvo zdravotnictví.

Kontaminaci vody v předměstích Budiriro a Glenview na jihozápadě hlavního města způsobilo prasknutí odpadních jímek, uvedl ministr vnitra Obadiah Moyo. Vláda na předměstích zakázala pouliční prodej masa a ryb, zavřela některé školy v epicentru nákazy a požádala o pomoc při zásobování pitnou vodou OSN i soukromé společnosti.

Největší epidemii cholery Zimbabwe zakusilo v roce 2008, kdy se země zároveň potýkala s hospodářskou krizí. Nákaze tehdy podlehly více než 4000 lidí a desetkrát více osob muselo podstoupit léčbu.

Cholera se projevuje akutními průjmy, zvracením a dehydratací. Při včasném podání léků ji lze vyléčit, v opačném případě může nakaženého usmrtit do několika hodin.

Reklama

Doporučované