Hlavní obsah

Vakcína J&J je dlouhodobě účinná vůči variantě delta, uvádí výrobce

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Podle studie navíc hladina protilátek u očkovaných vakcínou J&J narozdíl od vakcinací látkami Pfizer nebo Moderna dlouho zůstává velmi vysoká.

Článek

Farmaceutická společnost Johnson & Johnson (J&J) oznámila, že její jednodávková vakcína proti covidu-19 vykázala silnou a dlouhodobou účinnost vůči variantě delta a dalším rozšířeným variantám koronaviru.

Data firmy ukazují, že byli očkovaní lidé odolní vůči viru po nejméně osm měsíců.

„Současná data za dosud prozkoumaných osm měsíců ukazují, že jednodávková vakcína J&J produkuje silnou odpověď protilátek, která neslábne; naopak s přibývajícím časem pozorujeme zlepšení,“ uvedl vedoucí oddělení výzkumu a vývoje v sekci léčiv J&J Mathai Mammen.

Společnost uvedla, že u vakcíny byl zjištěn pouze malý pokles účinnosti proti variantě delta ve srovnání s účinností proti původnímu viru. Očkovací látka ale byla účinnější proti variantě delta než proti variantě beta, která byla poprvé zaznamenána v Jižní Africe. Podle deníku The New York Times se tak v tomto případě vakcína J&J příliš neliší od mRNA vakcín.

Data, která neprošla recenzním řízením expertů z oboru (peer review), firma J&J zveřejnila na odborném webu bioRxiv. Společnost se účinností vakcíny proti variantám covidu-19 zabývala ve dvou studiích, jedna z nich bude podle J&J publikována ve vědeckém časopise. Oba výzkumy jsou nicméně vcelku malé, společnost výsledky zveřejnila dříve kvůli velkému zájmu veřejnosti, uvádí The New York Times.

„Ochrana proti variantám bude lepší, než lidé původně očekávali,“ cituje deník dr. Dana Baroucha, virologa z Beth Israel Deaconess Medical Center v Bostonu. „Šířilo se mnoho dezinformací, a tak jsme se rozhodli, že musíme informace o účinnosti okamžitě dostat k veřejnosti,“ dodal Barouch.

Jde tak především o uklidnění pro osoby, které jsou očkované touto jednodávkovou vakcínou. Například ve Spojených státech, kde má aktuálně varianta delta na svědomí každého čtvrtého nově nakaženého, se většina studií ohledně účinnosti zabývala především mRNA vakcínami.

V uplynulých týdnech tak mnoho Američanů zneklidnily například zprávy o hromadné nákaze mezi hráči baseballového týmu New York Yankees, kteří byli očkovaní právě vakcínou J&J. Lidé si stěžovali na nedostatek informací a někteří se podle svých slov „cítili podvedeni“ odborníky, kteří tvrdili, že účinnost vakcín se příliš neliší.

„Byla jsem překvapená, když jsem viděla, jak toto někteří tvrdí,“ citují NYT Natalii Deanovou, biostatičku z americké University of Florida. „Nelíbilo se mi to. Lidé se nechtějí cítit zmateni,“ dodala Deanová.

Podle imunologa Dannyho Altmanna z Imperial College v Londýně se ale účinnosti věnuje přílišná pozornost. Důležité podle něj je, že se díky vakcínám daří snižovat počty lidí na jednotkách intenzivní péče i počty obětí. „Je to jako hádat se o to, jestli mít Ferrari nebo Porsche, které jedou 150, případně 180 mil za hodinu na ulici, kde smíte jet jen 30 mil za hodinu,“ vysvětlil Altmann.

Podle studie navíc hladina protilátek u očkovaných vakcínou J&J na rozdíl od vakcinací látkami Pfizer nebo Moderna dlouho zůstává velmi vysoká. I u vakcín typu mRNA ale „výdrž“ protilátek nadále podléhá dalšímu výzkumu, podle některých studií by tyto očkovací látky mohly ochranu lidskému organismu poskytovat ještě roky.

Právě nedostatek informací o J&J vakcíně vedl mnoho lidí ke spekulacím, že bude pravděpodobně nutné se naočkovat ještě druhou dávkou vakcíny typu mRNA. Podle odborníků ale tato varianta aktuálně není nutná a ani legální. Lidé očkovaní vakcínou J&J druhou dávku legálně nezískají, „pokud nebudou předstírat, že jsou naivní, a nenechají se očkovat ještě vakcínou mRNA a v podstatě lhát“, uvedl virolog John Moore z fakulty Weill Cornell Medicine v New Yorku. „Což rozhodně nedoporučuji lidem dělat,“ dodal Moore.

Reklama

Související témata:

Doporučované