Hlavní obsah

Vakcína od Marlboro Mana. Tabáková jednička se dala na léčení

Andrea Gontkovičová, předsedkyně představenstva a generální ředitelka Philip Morris ČR, popisuje pro SZ Byznys další plány světové tabákové jedničky.Video: Petra Krmelová

 

Reklama

Tabákoví giganti Philip Morris a British American Tobacco před rokem vedle jiných oznámili, že vyvíjejí vakcínu proti covidu. Philip Morris finišuje, řekla SZ Byznys generální ředitelka firmy pro ČR Andrea Gontkovičová.

Článek

„Philip Morris 21. století bude úplně jinou společností,“ tvrdí v Burzovním studiu Seznam Zpráv předsedkyně představenstva a generální ředitelka Philip Morris Andrea Gontkovičová. Velmi výrazně se tabákový lídr na trhu podle ní rozhlíží do oblastí, kde může zlepšit život lidí, nejen kuřáků.

Přístroje, které používají pro výrobu zahřívaných tabákových výrobků, mají podle Andrey Gontkovičové i jiné využití než v tabákovém průmyslu. Pro mnohé možná paradoxně, ale velkou budoucnost prý mají ve zdravotnictví.

„Rozhlížíme se, zda velmi efektivní způsob dodání účinné látky, substance, do těla, do plic, neumíme použít na něco dalšího, případně na léky. Různé druhy léků jsou totiž nejúčinnější, když se aplikují vdechováním a jdou přímo do těch částí, kde jsou potřeba, třeba i do plic. To jsme schopni poskytnout,“ vysvětluje další globální plány světového lídra šéfka české pobočky.

Se kterým hráčem a v jaké jsou fázi, však nedokáže říct. „Toto je hra na nejvyšší úrovni. Vím, že se o to jako společnost zajímáme, ale detaily neznám,“ uvádí.

Tabák vs. covid

Daleko blíž je tabákový obr vakcíně. Nejde o výhradně vlastní produkci, ale ve spolupráci s kanadskou společností Medicago, kterou z třetiny právě Philip Morris Int. vlastní, zatímco zbylé dvě třetiny má Mitshubishi Tanabe Pharma.

„Velmi mě potěšilo, když jsem se dověděla, že spolupracujeme s kanadskou společností, která vyvíjí vakcínu nebo lék na covid. Jsme mezi druhým a třetím klinickým testováním, pokud se nemýlím,“ upřesnila pro Seznam Zprávy Andrea Gontkovičová s tím, že na trhu může být během příštích měsíců.

Philip Morris ČR

– dceřiná společnost Philip Morris International,

– s jejími akciemi se obchoduje na Burze cenných papírů Praha,

– vlastní 99% obchodní podíl ve společnosti Philip Morris Slovakia s.r.o.,

– největší výrobce a prodejce tabákových výrobků v Česku.

V továrně v Kutné Hoře pracuje 800 zaměstnanců.

Výroční zpráva 2020:

čistý zisk: 3,5 miliardy korun (meziročně poklesl o 12,3 procenta, o miliardu korun),

tržby bez spotřební daně a DPH: 17,9 miliardy korun (meziročně stouply o 4,6 procenta).

Zdroj: PM ČR

Zda půjde i na český trh, kde Philip Morris působí a v Kutné Hoře vyrábí cigarety, ale netuší.

„Sleduji vývoj jak v České republice, tak ve světě, v Evropské unii, ale myslím, že je doba, kdy se nedá nic předpokládat, co se týče vakcín. Ten vývoj je dynamický, máme různé zkušenosti s různými druhy vakcín. Víme, že měly přijít, nepřišly, anebo jich bylo méně, nedokážu to odhadnout,“ říká žena, která působí současně jako členka představenstva Svazu průmyslu a dopravy ČR, kam úspěšně kandidovala před dvěma lety.

Její téma před kandidaturou byly právě vztahy s Evropskou unií především před naším předsednictvím Rady EU 2022.

Philip Morris 2020

Obrat: 28,7 mld. USD (pokles oproti 2019 o 3,7 %)

Zisk: 8,6 mld. USD (zvýšení oproti 2019 o 11 %)

Zdroj: PM

Diverzifikace proti krizi?

Kromě zdravotnictví má našlápnuto lídr na trhu tabáku i do dalšího pole byznysu, pojišťovnictví.

„Další rozšíření činnosti je životní pojištění, Philip Morris ho rozjel ve Velké Británii,“ upřesňuje šéfka skupiny, která celosvětově za uplynulý rok vydělala víc než 8,5 miliardy amerických dolarů, o 11 procent víc oproti roku předchozímu.

Reklama

Doporučované