Hlavní obsah

Vakcínu dostala už třetina Němců, do konce května dojde na všechny nad 60

Foto: Profimedia.cz

Očkovací místo v saském Markkleebergu (ilustrační foto).

Reklama

První dávku vakcíny proti covidu-19 už dostalo 35 milionů Němců, hlásí Institut Roberta Kocha.

Článek

Znamená to, že v sousední zemi je alespoň částečně chráněna už třetina obyvatel. Druhou očkovací dávku už dostalo bezmála 8 milionů lidí čili 9,4 procenta Němců. Navzdory pomalému rozjezdu očkování, za který spolková vláda sklidila kritiku, se teď v Německu ve všedních dnech ve vakcinačních centrech očkuje rychlostí mezi 400 tisíci a 1,2 milionu dávek. Rychlost očkování se ale v 16 spolkových zemích liší.

Nejvíc lidí naočkovaných minimálně jednou dávkou vakcíny je v milionovém Sársku na západě země (37 procent). Zaostávají naopak východoněmecké země Sasko a Braniborsko (bezmála 29 procent).

Rychlost očkování v třímilionové zemi Šlesvicko-Holštýnsko pomůže zvýšit „zápůjčka“ vakcín ze sousedního Dánska. Tamní vláda totiž rozhodla o dočasném nevyužívání látky od firmy AstraZeneca, kterou se ale v nejsevernější německé spolkové zemi očkuje. Ve Šlesvicku-Holštýnsku využijí zatím 55 000 vakcín, které také švédsko-britskému výrobci vláda uhradí.

Spolková země také v pondělí hlásí nejnižší sedmidenní průměr nakažených v Německu: 50,8 na 100 tisíc obyvatel. Hodnoty pod 100 hlásí také Hamburk, Dolní Sasko, Meklenbursko-Přední Pomořansko a Braniborsko. Nejvyšší hodnotu naopak hlásí Durynsko (177,2) a Sasko (176,4). Celkem se už v Německu podle údajů RKI nakazilo od začátku pandemie přes 3,5 milionu lidí a 85 tisíc jich nemoci podlehlo.

Foto: Profimedia.cz

Manželé Petra a Reinhard Waltherovi od neděle díky očkování mohou zajít na kávu. Snímek z Hildesheimu v Dolním Sasku.

Novinkou bude při očkování v Německu použití vakcíny od americké firmy Johnson & Johnson bez omezení věku. Spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU) totiž v pondělí oznámil, že dříve domluvená hranice očkování od 60 let se ruší. Znamená to, že vakcínu J & J mohou dostat i mladí lidé.

Podle Spahna je důvodem takového rozhodnutí to, že na přelomu května a června budou naočkováni všichni zájemci starší 60 let. Už teď je v této věkové skupině v některých spolkových zemích proočkovanost nad 70 procenty.

Hlavní zásilky vakcíny J & J ale dorazí do Německa až v průběhu června. Zmíněnou látkou se ve spolkové republice očkovalo zatím málo: 18 tisíc lahviček. Vakcínu dostali například lidé bez domova, a to díky její výhodě – na rozdíl od dalších v EU povolených látek u ní stačí jedna dávka.

Pro plně naočkované lidi a lidi, kteří se uzdravili z nemoci covid-19, platí v Německu od minulé neděle výjimky z karanténních a dalších protiepidemických opatření. Změny pravidel minulý týden zrychleně schválil parlament.

Reklama

Doporučované