Hlavní obsah

Vakcínu už dostalo 15 tisíc Čechů, nejvíc v Praze a Brně

Vakcínu zatím v Česku dostalo přes 15 tisíc zdravotníků, dvě třetiny z nich v Praze a Brně. Vyplývá to z dat ÚZIS, která jeho šéf Ladislav Dušek rozeslal poslancům a která má redakce k dispozici.

Reklama

Článek

Seznam Zprávy připravily mapu, jak se očkovalo v jednotlivých krajích. Je možné si v ní přehrát vývoj po jednotlivých dnech od 27. prosince do 5. ledna.

Celkem dostalo injekci s účinnou látkou 15 135 zdravotníků. Ústav zdravotnických informací a statistiky v reportu vychází z nového centrálního systému, kde chce ministerstvo skladovat všechna data o očkování.

Report je průběžný, další naočkovaní přibývají

Podle aktuálních dat se zatím nejvíc zdravotníků nechalo naočkovat v Praze a Brně, konkrétně 6 515 v Praze a 4 445 v Brně.

V celkovém součtu jsou to více než dvě třetiny ze všech zdravotníků, kteří vakcínu dostali. Zbytek připadá na ostatní kraje. Nejpozději se začalo očkovat na Liberecku, kde v tuto chvíli ÚZIS eviduje jenom 9 osob, které dostaly vakcínu. Minimum naočkovaných zdravotníků má také Královéhradecký kraj, který jich eviduje jen 150, ačkoli se zde nachází velká fakultní nemocnice.

Většina očkovaných je ve věku mezi třiceti a šedesáti roky, až na výjimky se jedná o zdravotníky.

Údaje vycházejí již z nového centrálního systému – modulu Informačního systému infekčních nemocí, ve kterém budou centralizována všechna data o vakcinacích. Modul je datově dost bohatý, umožňuje samozřejmě v rámci toho samého systému sledování historie dané osoby ve vztahu ke covidu-19 a řadu dalších analýz. (ÚZIS)

„Report je to průběžný, očkující nemocnice stále zadávají další data, termín do vypotřebování této první sady mají od 6. do 7. ledna 2021,“ píše ve zprávě Ladislav Dušek.

ÚZIS plánuje data dále rozvíjet a zasílat je každý den vždy jako součást denní sady k epidemiologickým datům.

Podle statistik o kapacitě a vytížení nemocnic, jež sleduje Hlídač státu, je v Praze hospitalizováno (k 3. 1. 2021) celkem 614 pacientů, z toho 104 bez příznaků, 163 v lehkém stavu, 234 ve středně těžkém stavu a 113 v těžkém stavu.

V Brně je nyní hospitalizováno 724 pacientů, z toho 178 v lehkém stavu, 396 ve středně těžkém stavu a 114 v těžkém stavu.

V přepočtu na obyvatele jsou na tom nejhůře Královéhradecký, Zlínský, Moravskoslezský a Liberecký kraj.

Reklama

Doporučované