Hlavní obsah

Válka neválka. Tady se bude lyžovat, nařídil Kim. Nikdo ho ale neposlechl

Lyžařský areál v Severní Koreji nabízí návštěvníkům luxus. Většina místních si ho ale nemůže dovolit.Video: Lukáš Marek

 

Reklama

Severní Korea má kromě tanků a raket i jeden luxusní lyžařský areál. Většina místních si ho ale nemůže dovolit. Rezort oficiálně tvrdí, že ho navštíví 70 tisíc lyžařů ročně. Fotky a videa vylidněného hotelu ale svědčí o opaku.

Článek

Návštěvníci Masikryongského areálu si mohou zalyžovat hned na několika sjezdovkách, zabruslit si na venkovní ledové ploše nebo si jít zaplavat do bazénu v luxusním hotelu. Drtivá většina občanů Severní Koreji si ale o něčem takovém může nechat zdát.

Cena denního skipasu pro cizince je v přepočtu téměř 2400 korun. Občané Severní Koreji za den v areálu zaplatí až čtyřikrát méně. Podle některých odhadů je ale i tato částka srovnatelná s celým měsíčním příjmem průměrného Severokorejce. Podvýživou trpí podle globálního indexu hladu 40 procent lidí v KLDR.

Lyžařský rezort nechal postavit vůdce KLDR Kim Čong-un jako konkurenci jihokorejského areálu Pchjongčchang, který bude hostit příští zimní olympijské hry v roce 2018. K výstavbě lyžařského areálu Kima inspiroval pobyt ve Švýcarsku, kam jako dítě chodil do školy. Během výstavby rezortu severokorejský vůdce Masikryong 144krát navštívil, aby dohlédl, že konečná podoba bude podle jeho představ.

Reklama

Související témata:

Doporučované