Hlavní obsah

Válka o odpad. Ve snaze zbavit se nechtěného kanadského nákladu Filipíny vyostřují rétoriku

Po pěti letech se na Filipínách stále nachází nechtěný kanadský odpad. Prezident Duterte Kanadě dal ultimátum.Video: Eliška Kolomazníková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ve středu vypršelo ultimátum, které dala filipínská vláda Kanadě. Ta si má odvézt tisíce tun odpadu, který v letech 2013 a 2014 na ostrovy dopravila soukromá firma Chronic Incorporated. Filipíny tehdy kanadské kontejnery přijaly s tím, že vezou recyklovatelný odpad – to ale nebyla pravda.

Článek

„Vyhlásím válku. Doporučuji Kanadě, aby svůj odpad urychleně dostala na cestu. Připravte si pro něj velké přijetí. Klidně ho i snězte, pokud chcete,“ řekl filipínský prezident Rodrigo Duterte a následně Kanadu postavil před ultimátum. Do středy měla Kanada přepravit několik desítek lodních kontejnerů plných odpadu zpět na své území.

Eskaloval tím konflikt, jehož počátky se datují do roku 2013. Tehdy kanadská soukromá firma Chronic Incorporated dopravila na 100 kontejnerů na ostrovy Filipín. Ty počítaly s tím, že přijímaný náklad sestává z recyklovatelného nákladu. Místo toho ale celníci při kontrole ve většině kontejnerů objevili domácí smetí, elektroodpad nebo použité inkontinenční pleny.

Navzdory opakovaným žádostem Kanada nechtěný odpad zpět nepřevzala. V minulosti už několikrát zopakovala, že za přepravou kontejnerů stojí soukromá firma, ne vláda. Ta se hájí tím, že zpětné přijetí odpadu její legislativa neumožňuje.

Spor si vybral daň v podobě ochlazení kanadsko-filipínských vztahů – v roce 2016 filipínský soud rozhodl, že Kanada musí údajných 1 300 tun zadrženého odpadu přijmout zpět stůj co stůj. V té době se o konflikt začal zajímat celý filipínský národ, včetně neziskových ekologických organizací.

„Odhodlání našeho národa dostat všechny kontejnery zpět tam, odkud přišly, vzrostlo. Stejně jako povědomí o tom, že státy vyvážející odpad musí být zodpovědné a respektovat práva lidí žijících ve státech, které se teprve vyvíjejí,“ uvedla předsedkyně filipínské organizace EcoWaste Coalition Aileen Lucerová.

Na sporu o odpad se mediálně přiživil i prezident Duterte. Ten kritikou ke Kanadě, stejně jako k řadě dalších západních zemí, nijak nešetří. Blízko má naopak k Rusku a Číně.

Reklama

Doporučované