Hlavní obsah

Vandal posprejoval Karlův most nápisy jako „sorry“ nebo „hate you“

Foto: ČTK

Poničený Karlův most.

Reklama

aktualizováno •

Neznámý vandal posprejoval část Karlova mostu. Modré nápisy v angličtině jsou na pravé straně zábradlí i na podstavci sochy směrem k Pražskému hradu asi od poloviny mostu.

Článek

„Policisté dostali oznámení před několika minutami, míří na místo a případem se budou zabývat, řekl policejní mluvčí Richard Hrdina.

Nápisy, jako například „hate you“, „love“ nebo „sorry“, jsou nastříkány nesmývatelnou modrou barvou. Posprejovaná je i lampa na mostě.

Pražský magistrát situaci již řeší. „Kolegové z Technické správy komunikací (TSK) současné graffiti již řeší a bude se pravděpodobně odstraňovat i ve spolupráci s Galerií hl. m. Prahy, protože se jeden tag objevil i na jedné ze soch,“ sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman.

V posledních měsících to není ojedinělý případ, poslední poškození takzvaným tagem bylo podle mluvčí TSK Barbory Liškové na schodišti na přelomu května a června tohoto roku. Odstranění současných nápisů proběhne v řádu několika hodin, maximálně několika dní podle obtížnosti, uvedla mluvčí. Protože se jeden z nápisů objevil i na podstavci sochy, provede práci zkušený restaurátor. „Celou věc řeší městská policie a bude podáno oznámení na Policii ČR,“ dodala Lišková. Podle policejního mluvčího hrozí pachateli až tříleté vězení.

Most posprejovali vandalové i v minulosti. Loni v prosinci potvrdil pražský městský soud roční podmíněný trest německému turistovi Benjaminu Wittigovi, který spolu se svým bratrem Niclasem Steigerem v létě 2019 posprejoval jeden z pilířů Karlova mostu. Cizinci ponechal také stotisícový peněžitý trest a vyhoštění na pět let.

Obvodní soud pro Prahu 1 v listopadu 2019 rozhodl, že Karlův most posprejovali oba bratři. Steiger vinu od počátku přiznával a už v závěrečné řeči uvedl, že rozsudek přijme. Dodal však, že si neuvědomil, na jak významnou památku graffiti umístil. Starší z bratrů obvinění odmítl. Uvedl, že nápis o rozměrech pět krát dva metry na most nastříkal pouze Steiger.

Reklama

Doporučované