Hlavní obsah

Neschopná EU i pochvala Babiše. Zeman byl ve vánočním poselství kritický i optimistický

Vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana.

 

Reklama

Miloš Zeman ve svém vánočním poselství pochválil ekonomický růst a vyrovnaný rozpočet, naopak se mu nelíbila reforma policie nebo upadající stavebnictví. Zároveň opět upozornil na problém migrace.

Článek

Prezident Miloš Zeman začal projev pochvalou. „Už minulý rok jsem vám říkal, že skončila blbá nálada," uvedl Zeman v začátku svého dvacetiminutového poselství.

Může za to podle něj hlavně rostoucí ekonomika, díky které se zvyšují i mzdy.

„K čemu by nám byl hospodářský růst, kdyby se nepromítal do růstu životní úrovně. Proto jsem velice rád, že v tomto roce vzrostla průměrná mzda o více než tisíc korun měsíčně,“ dodal.

Pusťte si video: Přednáška a otázky k ruské propagandě. Šídlo hodnotí Zemanovo poselství

Nepřímo pochválil také ministra financí Andreje Babiše.

„Poprvé po mnoha a mnoha letech budeme mít vyrovnaný, nebo dokonce přebytkový rozpočet. Což je způsobeno nejenom tím, že roste ekonomika, ale také tím, že se lépe vybírají daně a brání se daňovým podvodům," uvedl Zeman v narážce jak na zavedení elektronické evidence tržeb, tak třeba kontrolního hlášení.

Špatně s policií i migranty

Ve zbytku projevu už tolik chvály Zeman neměl. Nelíbí se mu, že stavebnictví, které by mělo být odrazem rostoucí ekonomiky, naopak klesá. Pohaněl třeba také solární dotace.

Víc prostoru potom věnoval reformě policie, která podle něj byla nepřipravená. „Reorganizace se včas neprojednala se stáními zástupci," uvedl mimo jiné.

Stejně jako loni se pak prezident opřel do migrační politiky Evropské unie.

„Dnes už téměř nikdo nepochybuje o souvislosti mezi migrační vlnou a teroristickými útoky," uvedl Zeman. „Právě proto jsem odpůrcem názoru, že by bylo vhodné v příštích dvou letech na naše území umístit zhruba 6200 migrantů," dodal.

Na závěr části, ve které se migraci věnoval, přidal Zeman varování.

„Umístit muslimské, těžko slučitelné migranty, na naše území by znamenalo vytvořit podhoubí pro případné teroristické útoky,“ uvedl.

Smutek z brexitu

I přes kritiku postupu Evropské unie se opět z jeho projevu ukázalo, že myšlenka sjednocené Evropy je Zemanovi blízká. Nelíbí se mu ovšem, jak je v současné době naplňována.

Brexit, tedy vystoupení Velké Británie z Evropské unie, označil za chybu.

„Já jsem z brexitu smutný. Oslabil jak Británii, tak Evropskou unii. Nechci z toho vinit občany, kteří se svobodně rozhodli v referendu,“ uvedl na vysvětlenou prezident.

Za viníky situace vnímá současné vedení EU. „Je naprosto neschopné, byrokratické, způsobuje odcizení evropských občanů od evropských institucí. A není dokonce schopno ani splnit tak základní úkol, jako je ochrana vnějších hranic Evropské unie,“ uvedl kategoricky prezident.

„Trump mě potěšil"

Naopak chválou Zeman nešetřil vůči nastupujícímu prezidentovi USA Donaldu Trumpovi.

„Mám rád jeho razantní styl. Vážím si toho, že bojuje jak proti ilegální migraci, tak proti Islámskému státu," uvedl Zeman. Doufá také, že Trumpovo zvolení zlepší vzájemné česko-americké vztahy.

Podobně jako loni

Zemanův projev se v několika ohledech podobal loňskému.

I minulý rok vyzdvihoval ekonomický růst Česka, zvýšení platů a nízkou míru nezaměstnanosti. Kritizoval politiky, kteří zlehčují migrační vlnu.

Zároveň uvedl, že Evropa čelí organizované invazi a Česko není a ani nemůže být pro všechny. Poslední z výroků pak zvedl vlnu kritiky.

Zeman poprvé pronesl vánoční poselství před třemi lety. Prohlásil, že se tak chtěl vrátit k prvorepublikové tradici. Podobné projevy míval i československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

Zemanovi předchůdci, prezidenti Václav Havel a Václav Klaus, dávali přednost novoročním projevům. K národu zpravidla promlouvali 1. ledna.

Reklama

Související témata:

Doporučované