Hlavní obsah

Vánoční stromek nepatří do popelnice ani lesa. Někdy je třeba ho nařezat

Foto: Pixabay.com

Pražané loni u popelnic zanechali 300 tisíc vánočních stromků. Letos to bude obdobné.

Reklama

Vysloužilé vánoční stromky většinou putují pryč z domu začátkem ledna. Ve městech se o jejich likvidaci starají popeláři, kteří je odvážejí ve dnech, kdy běžně jezdí pro odpad. Přímo do popelnice však stromek nepatří.

Článek

Začátkem ledna se většinou lidé zbavují svých vánočních stromků. O jejich likvidaci se starají služby, které zajišťují svoz směsných a tříděných odpadů.

V hlavním městě se o odklízení vánočních stromků starají Pražské služby. Ty odhadují, že každoročně svezou zhruba 300 tisíc vánočních stromků. Letos by mělo být množství obdobné. V Brně stromky odváží společnost SAKO, která odhaduje, že v minulých letech jich vyzvedla přes 50 tun.

Svoz vánočních stromků se však prodraží. „Pokud v Brně vypravujeme speciální vozidlo, tak jeho provoz se závozníkem na celý den činí zhruba 8 000 korun. Předání stromků na kompostárnu pak vyjde na 500 korun za tunu,“ uvádí obchodní náměstkyně firmy SAKO Iveta Jurenová. Pokud se stromky odvážejí společně s odpadem, žádné vyšší náklady na dopravu to s sebou nenese.

Aby popeláři mohli vánoční tradici odvézt, musí občané stromky odložit na k tomu určených místech. Přímo do popelnic stromky nepatří, protože by zaplnily téměř celou nádobu, do které se pak nevejde další odpad. Proto Pražské služby občany nabádají k tomu, aby vysloužilé stromky odkládali vedle veřejných popelnic na směsný odpad.

Stromky se odklízí v běžných svozových dnech. „Speciálně vyčleněné popelářské vozy svážející pouze stromky vysíláme jak k popelnicím na směsný odpad, tak ještě k těm barevným. Situaci samozřejmě monitorujeme,“ vysvětluje tiskový mluvčí Pražských služeb a dodává, že největší nápor očekávají začátkem příštího týdne.

Podle Jurenové se stromky v Brně sváží popelářskými vozy při pravidelném svozu směsného odpadu jednou až třikrát týdně podle dané lokality. „Dále jsou stromky průběžně sváženy mimořádnými posádkami, především ze stanovišť, která si určují některé městské části,“ uvedla Jurenová.

Stromky je třeba nařezat

Protože jsou stromky v Brně sváženy běžnými popelářskými auty, některé je třeba před jejich odložením nařezat. „Lisovací zařízení popelářského vozu není schopno silné a dlouhé kmeny zpracovat a mohlo by dojít k jeho poškození. Pokud je průměr kmene stromku větší než pět centimetrů, měli by je občané před odložením u popelnic rozřezat přibližně na metrové kusy,“ doporučuje Jurenová.

Některé stromky mohou lidé odkládat na speciálních místech, která si stanoví každá městská část sama. Svozové společnosti akorát dostanou pokyn k jejich odstranění. Obyvatelé Brna také mohou k odložení využít některý ze 37 sběrných dvorů.

Poslední zastávkou stromků bývá teplárna nebo kompostárna. „Stromky se od černých popelnic odváží k energetickému využití. Dodá se z nich teplo do brněnských domácností,“ uvedla Jurenová.

Stromky odložené v Praze většinou putují do kompostáren v okolí metropole. „Spolu s ostatními větvemi jsou rozdrceny a použijí se do zakládek kompostu,“ popisuje vedoucí Kompostárny hlavního města Prahy Mikuláš Němec. „Hrubým odhadem se do kompostáren dostane více než 90 procent stromků. Menší část se může dostat do Zařízení pro energetické využití odpadu, kde je energeticky využita,“ říká Němec.

Pražské služby také nedoporučují odnášet použité vánoční stromky zpátky do lesa. Někdy na nich totiž zůstanou zbytky ozdob, které pak představují nebezpečí pro divokou zvěř a životní prostředí.

Reklama

Doporučované