Hlavní obsah

Vánočních stromků k prodeji je letos v Brně o trochu více

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Vánoční stromky v Brně a okolí už jdou na odbyt. Lidé je pořídí v centru města, před obchodními středisky i v lesních správách. Prodejci počet stromků proti minulým letům mírně zvýšili.

Článek

Ceny zůstaly zhruba stejné, vyplývá z odpovědí prodejců, které ČTK oslovila.

Zhruba o 20 procent více stromků než loni nabídnou Lesy města Brna. Důvodem je zkušenost z loňského roku, kdy měli lidé velký zájem o nákup přímo na lesních správách nebo střediscích. „V minulém týdnu jsme stromky hlavně naváželi na jednotlivá prodejní místa a pomalu jsme začali prodávat. Hlavní nápor očekáváme tento a příští týden,“ řekla za městské lesy Monika Neshybová.

Její předpoklad se potvrdil například na Lesní správě Brno. „Od rána máme frmol. Na odbyt jdou hlavně jedle, metr a půl až dva metry,“ poznamenal dnes na místě prodejce.

Stejně jako loni městská firma nabízí smrk lesní, pichlavý a omoriku, dále jedli kavkazskou, bělokorou a obrovskou a borovici černou i lesní. Ceny jsou stejné. Nejdražší je jedle, kterou lidé do výšky jednoho metru pořídí za 500 korun, nejlevnější borovici za 240 korun. Zájemci si mohou koupit i stromek v květináči, za který zaplatí od 125 do 790 korun. „Doufáme, že si někteří lidé raději zajdou vybrat stromek na lesní správy nebo do lesních školek, kde se vyhnou zácpám a množství lidí,“ řekla Neshybová.

Rostoucí zájem o nákup vánočních stromků zaznamenaly také Městské lesy Ivančice. „Každý rok zákazníci přibývají. Na našem prodejním místě máme v nabídce jedli kavkazskou, jedli obrovskou, smrk pichlavý a borovici černou. Ceny se pohybují od 300 do 1250 korun, záleží na dřevině a výšce stromku. Jsou téměř stejné jako v loňském roce, u smrku pichlavého a borovice černé dokonce úplně stejné. U jedlí jsme přidali jednu třídu, a to těch nejdražších, o které byl v minulých letech zájem. Stromů na prodej máme připravených více než v minulých letech,“ řekl za lesy Dalibor Lang.

Stromky jsou už několik let k mání na čtyřech místech v areálu brněnského Avion Shopping Parku, kde je letos v nabídce kolem 15.000 kusů. „Ceny jsou stejné jako loni. Prostým pozorováním bych řekl, že zájem o vánoční stromky, jakožto o hlavní ikonu Vánoc, je stejný jako v minulých letech, protože si lidé přece jen nechtějí nechat ujít tuto krásnou a nezaměnitelnou tradici,“ řekl ředitel nákupního centra Petr Navrátil.

V období Vánoc musí správci lesů také hlídat stromy před zloději. V rizikových lokalitách proto do cenných dřevin zasahují buď výřezem větví, kvůli kterému již nejsou atraktivní jako adventní výzdoba a současně jim to nebrání v růstu, nebo páchnoucími nátěry. Lesy České republiky také v určitých oblastech posilují hlídkovou službu. Pokud lesníci přistihnou někoho při krádeži, řeší věc blokovou pokutou, která dosahuje až 15.000 korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované