Hlavní obsah

Vánočním stromem na náměstí v Brně bude stejně jako loni jedle

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Vánočním stromem na brněnském náměstí Svobody bude stejně jako loni jedle. Primátorka Markéta Vaňková ji převzala na tradičním místě u Myslivny Lišky Bystroušky v Bílovicích nad Svitavou na Brněnsku.

Článek

Jedle je 16 metrů vysoká a přibližně 25 let stará. Strom městu daroval Školní lesní podnik Křtiny Mendelovy univerzity. „Jedle je vizuálně ve skvělé kondici. Její výběr byl ovlivněný, kromě estetického pohledu, též parametry pro převoz koňským povozem, kdy limitující je výška stromu i šířka koruny,“ uvedl Lumír Dobrovolný z lesního podniku.

Tradici vánočního stromu v centru města založil spisovatel Rudolf Těsnohlídek, který s přáteli našel při procházce v lese u Bílovic odložené batole. Díky tomuto zážitku se zasazoval o vybudování dětského domova Dagmar. Pod vánočním stromem na náměstí bývala kasička na příspěvky.

„Díky Rudolfu Těsnohlídkovi máme v Brně unikátní tradici, která je živá dodnes. První Strom republiky byl na náměstí Svobody po vzoru Kodaně rozsvícen v prosinci 1924 a díky sbírce pod ním se postavil a otevřel Dětský domov Dagmar. Jsem ráda, že si tuto tradici pomoci potřebným připomeneme i letos, kdy je s ohledem na situaci více než aktuální,“ uvedla Vaňková.

Vánoce na náměstích v centru Brna budou letos s ohledem na pandemii koronaviru jiné, komornější - stánků bude méně než v minulých letech. Vaňková ale věří, že strom a jeho příběh přilákají lidi, kteří chtějí pomáhat druhým a vyjádřit sounáležitost. Také rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová vyzvala k návratu ke skutečným hodnotám Vánoc.

Kromě stromu na náměstí Svobody nebudou v Brně chybět ani další vánoční symboly - Halouzkův betlém na Dominikánském náměstí a další strom na Zelném trhu, samozřejmostí je světelná i další výzdoba. Na Moravském náměstí by se mělo roztočit vyhlídkové kolo, stále také existuje možnost, že v centru budou s přiměřenými rozestupy rozmístěny řemeslné a prodejní stánky.

Reklama

Související témata:

Doporučované