Hlavní obsah

Na severu Čech nepřestává pršet. Hladiny řek a potoků stoupají

Foto: ČTK

Déšť zkomplikoval dopravu v Liberci, některé ulice město muselo uzavřít.

Reklama

aktualizováno •

Sever Čech dále sužují silné deště. Problémy hlásil Liberec a Děčín. Na Šluknovsku v oblasti Lobendavy za 24 hodin napršelo 130 litrů na metr čtvereční. Hasiči museli zasahovat u desítek případů včetně evakuace dětského tábora.

Článek

Hladiny potoků a řek na Liberecku stoupají, potíže hlásí i Šluknovsko a Děčínsko.

Stav ohrožení platí na Liberecku v Olešce v Dětřichově, na nižším druhém povodňovém stupni je Lužická Nisa v Hrádku nad Nisou, Jeřice v Chrastavě a Ještědský potok ve Stráži pod Ralskem. První povodňový stupeň platí na Lužické Nise v Liberci, na Řasnici ve Frýdlantu, Kunratickém potoce a také na Panenském potoce v Rynolticích. V podvečer se situace uklidnila, po setmění začalo ale znovu pršet.

Hasiči vyjížděli na Liberecku v souvislosti s intenzivními dešti zhruba ke 40 událostem, evakuovali preventivně dětský tábor u Mníšku. „Evakuace byla preventivní na základě našeho obvolání všech vedoucích táborů podél vodního toku. Někteří vedoucí sami tábory opustili na základě opatření starostů, někdo zůstával, kdo byl výš. Jen v tom Mníšku nebyli rozhodnuti, a byli dost nízko, takže jsme rozhodli, že je evakuujeme,“ řekl mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Jan Přerovský. Sedmatřicet dětí a čtyři dospělé převezli hasiči do obecních prostorů. „Odtud si je následně převzali rodiče a děti jsou v pořádku doma. Bylo to jen preventivní opatření, nešlo o žádné nebezpečí,“ dodal.

Foto: ČHMÚ

Oranžové a červené oblasti ukazují místa, kde hrozí problémy.

Odpoledne hasiči kvůli velkému náporu posílili služby na krajském operačním středisku v Liberci a také na stanicích v Tanvaldu, Jablonci nad Nisou, Liberci a Raspenavě. „V Kunraticích a Heřmanicích na Frýdlantsku jednotky na žádost starostů monitorují vodní toky. Ve Višňové hasiči začali pracovat na protipovodňových opatřeních,“ řekl Přerovský. Situace v oblasti se ale v podvečer uklidnila, v posledních hodinách prší minimálně.

Podle informací z Českého hydrometeorologického ústavu spadlo v oblasti Jizerských hor nad Libercem za posledních 24 hodin bezmála 70 litrů vody na metr čtvereční. Déšť zkomplikoval hlavně dopravu v Liberci, některé ulice město muselo uzavřít. Neprůjezdná byla odpoledne Fibichova ulice pod libereckou zoologickou zahradou, kterou zaplavila voda. „Důvodem byla nedostatečná kapacita kanalizačních vpustí a ucpaný potok,“ řekl Přerovský.

Problémy na Děčínsku

Intenzivní déšť zvedl hladiny potoků a řek také na Děčínsku. V Mikulášovicích se protrhla hráz rybníka a voda zatopila sklep nedalekého rodinného domu. V sousedním Vilémově zaplavila voda silnici přímo před stanicí dobrovolných hasičů. Od 15:00 už hasiči na Děčínsku evidovali více než 80 událostí, většinou jde o zatopené sklepy nebo silnice, řekl mluvčí Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje Milan Tabi. Déšť pomalu ustává.

Podle informací z Českých drah kvůli zaplavenému kolejišti na německé straně v Bad Schandau nejezdí vlaky z Děčína do Německa, dopravu tam zajišťují autobusy. Kvůli zaplaveným kolejím nejezdí vlaky ani mezi stanicemi Děčín hlavní nádraží a Děčín-Prostřední Žleb.

S vodou bojuje hlavně Děčín. „Jílovský potok, který teče kolem děčínského magistrátu se trochu vylil z koryta, takže zatopil parkoviště pro auta úřadu, ale stihli jsme s nimi včas odjet, takže zatopená nebyla. Natekla nám ale voda do budovy A3 do přízemí, kde je sociální odbor. Voda zase vytekla, ale z bezpečnostních důvodů musíme vypnout elektřinu v budově a pojede se na generátor,“ řekl ČTK mluvčí úřadu Luděk Stínil.

Podle krajské policejní mluvčí Veroniky Hyšplerové voda zaplavila také silnici z Hřenska směrem na Meznou, městská policie tam odklání dopravu. Pod vodou je silnice z Lobendavy směrem na Severní. Uzavřená je silnice z Děčína na Hřensko a dál do Německa. Voda zaplavila také část Střelecké ulice v Ústí nad Labem, komunikace je proto ve směru z centra k D8 uzavřena.

Podle informací z Českého hydrometeorologického ústavu zejména ve Šluknovském výběžku. Nejvíc v oblasti Lobendavy, kde za 24 hodin spadlo přes 130 litrů vody na metr čtvereční. Na první povodňový stupeň se večer dostala Mandava ve Varnsdorfu a také Kamenice v Hřensku. Ostatní řeky zatím nedosáhly žádného povodňového stupně.

Jak zmírnit škody

Doporučení ke zmírnění následků jevu: Lokálně se očekává přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem. Nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy. Nebezpečí představují také kroupy a blesky.

Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty, případně i kroupami. Nutno zabezpečit okna, dveře, skleníky, volně položené předměty. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst. Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně.

Zdroj: ČHMÚ

Reklama

Související témata:

Doporučované