Hlavní obsah

Vatikán znovu zkouší vyřešit záhadu zmizelé patnáctileté dívky

Bez komentáře: Odborníci otevřeli schránky s kostmi na německém hřbitově ve Vatikánu.Video: AP, Seznam Zprávy

 

Reklama

Forenzní odborníci v sobotu otevřeli dvě schránky s ostatky na německém hřbitově ve Vatikánu. Pokračuje tak vyšetřování případu záhadného zmizení Emanuely Orlandiové před 36 lety.

Článek

V přítomnosti forenzních odborníků byly otevřeny dvě schránky s kostmi v prostoru přiléhajícím k hrobkám dvou německých šlechtičen zesnulých v 19. století. V nich se minulý týden pátralo po ostatcích Emanuely Orlandiové, která za nejasných okolností zmizela v roce 1983. Obě hrobky ale byly úplně prázdné.

O něco později byly na hřbitově objeveny schránky s kostmi, v nichž by měly být uloženy ostatky duchovních a šlechticů z německy mluvících zemí a Flander, napsala DPA. Dnešní bádání má ukázat, zda obsahují ostatky obou šlechtičen, nebo i zmizelé dívky.

Rodina stále doufá

Rodina Orlandiové, která se v červnu 1983 nevrátila z hudební školy, stále doufá, že úřady objasní, co se s dívkou stalo. Naposledy byla viděna na autobusové zastávce v centru Říma. Jedna ze stop vyšetřování vede do Vatikánu, protože dívčin otec byl tehdy zaměstnancem Vatikánu. Není ale jasné, zda to se zmizením dívky souvisí.

Další z teorií tvrdí, že dívčino zmizení nemělo žádnou spojitost s Vatikánem a že motivem bylo znásilnění. Podle jedné z teorií dívku unesli, aby přiměli Itálii propustit tureckého teroristu Mehmeta Aliho Agcu, který v roce 1981 na vatikánském Svatopetrském náměstí postřelil tehdejšího papeže Jana Pavla II.

Na hřbitov ve Vatikánu přivedl experty anonymní dopis, který dostala rodina letos v březnu a na němž byl obrázek anděla z tohoto hřbitova. Rodina pak požádala vatikánské úřady o otevření hrobek.

Zatím nelze říci, kdy budou oznámeny výsledky sobotního průzkumu, sdělily podle agentury DPA vatikánské úřady.

Reklama

Doporučované