Hlavní obsah

Vážně mu to projde? Když byznys načerno v tichosti kryje město

Záhady Josefa Klímy: Vážně mu to projde? Když byznys načerno v tichosti kryje město.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Letos v lednu jsme se zabývali případem černé stavby, kterou si uprostřed přírody postavil jeden podnikatel z Tachova, kterému se raději všichni klidí z cesty. A na ruku mu jde i vedení města. Jak tento příběh dopadl?

Článek

Liškárna u Tachova je téměř idylické místo uprostřed lesů – komplex s rybníky plnými pstruhů a úhlednými domečky pro rybáře. Romantika ale končí ve chvíli, kdy narazíte na první ceduli s lebkou se zkříženými hnáty, která kolemjdoucí varuje před vstupem na soukromý pozemek.

Byznys s rybolovem zaměřený na německé turisty tu před čtyřmi lety rozjel Miroslav Janeček, kontroverzní podnikatel s pestrou kriminální minulostí.

Pozoruhodný na tomto areálu není jen fakt, že je postavený komplet načerno, bez stavebního povolení, ale zejména to, že se dosud jaksi nenašla síla a vůle donutit podnikatele k respektování zákonů. Miroslav Janeček má totiž pověst muže, kterému je lepší se zdálky vyhnout.

„Nenechám si nic líbit. Když proti mně někdo vztáhl ruku, tak jsem ho prostě zmlátil,“ odpovídá Miroslav Janeček na otázku, proč se ho v Tachově lidé bojí.

Příběhů spojených na Tachovsku se jménem Miroslav Janeček je skutečně hodně a občas působí jak z Divokého západu – vypráví se v nich o zapálených autech, nájemných vraždách, organizovaném zločinu. I když na první pohled budí dojem poměrně neškodného dobráka, jde ve skutečnosti o svého času vlivného a bohatého podnikatele, který byl často v hledáčku nejrůznějších policejních složek. Právě pro jeho pestrou minulost a kontakty z něj mají místní lidé dodnes obavy.

„Tady už i URNA zasahovala, kolem Janečka jsou různý kauzy, v Tachově se to ví, je tady obecná nálada, že s Janečkem je lepší si nic nezačínat,“ říká k jeho osobě bývalá místostarostka Tachova Jana Hrčková.

Jaká je situace v Tachově půl roku po našem natáčení? Zasáhl už někdo proti podnikateli, nebo mu to naopak všechno pomalu a nenápadně prochází? Více v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 21:15.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované