Hlavní obsah

Vážně tolik? Patříte ke skupině spokojených s prací z domova?

Foto: Profimedia.cz

Solitea se na na spokojenost s prací z domova ptala dvou tisícovek Čechů.

Reklama

Třetina pracujících Čechů má možnost pracovat z domova a 28 procent tuto možnost aktuálně využívá. Společnost Solitea provedla průzkum mězi dvěma tisícovkami těch, kterých se home office týká. Výsledek vás možná překvapí.

Článek

Jednoduše řečeno, většina si práci z domova chválí, spokojených je 85 procent dotázaných.

Celým 44 procentům z nich vyhovuje stejně jako práce na pracovišti, dalším 41 procentům vyhovuje práce z domu dokonce více. Jen 15 procent respondentů uvedlo, že jim práce z domova nevyhovuje.

Necelá polovina Čechů je podle průzkumu doma stejně produktivní jako na pracovišti, čtvrtina je dokonce více produktivní a zbylá čtvrtina přiznala sníženou produktivitu.

„Práce z domova pro zaměstnance podle všeho není velký problém, firmy se tomu teď jen musí přizpůsobit, zajistit nástroje na videohovory, sdílení dokumentů, fakturaci nebo evidenci práce. Home office ale samozřejmě nezachrání všechny firmy, hotelový nebo gastronomický sektor z domu fungovat nemůže,“ dodává Martin Cígler ze Solitey.

Podle něj lze po odeznění ekonomických následků současných opatření očekávat investice firem do digitalizace provozu a zvýšený zájem o cloudové služby, které umožní i nadále pracovat z domova ve větší míře.

Anketa

Jste spokojení s prací z domova?
Jsem spokojený
68,5 %
Práce z domova mi nevyhovuje
19 %
Home office bych bral(a), ale s dětmi ve škole
12,5 %
Celkem hlasovalo 747 čtenářů.

Ne všem to zaměstnavatel umožňuje

Možnost čerpat home office má podle průzkumu společnosti Solitea 33 procent pracovně aktivních Čechů. Většina z nich ho v aktuální situaci čerpá, jen čtyři procenta z nich tuto možnost nevyužívají. Dalších osm procent oslovených by z domova pracovat mohlo, ale zaměstnavatel jim to neumožňuje.

Zbylým 59 procentům pracovníkům home office neumožňuje povaha jejich práce, jde například o řidiče nebo zaměstnance ve výrobě.

„Spousta firem přešla na hromadný home office, v kancelářích nezůstal vůbec nikdo. Firmy, které pro interní komunikaci nebo správu dokumentů už dříve používaly on-line nástroje, mají dnes velkou výhodu, protože jejich přechod na home office je poměrně hladký,“ říká Martin Cígler ze společnosti Solitea, která firmám dodává účetní a podnikové systémy.

Solitea

Společnost založil pod jménem Cígler Software Martin Cígler v roce 1990.

Zabývá se účetními a ERP systémy.

V roce 2011 společnost uvedla na trh cloudovou službu v České a Slovenské republice – iDoklad.

Reklama

Doporučované