Hlavní obsah

Ve čtvrtek začne velký test pro 27 tisíc Čechů. V Praze očekávají fronty dobrovolníků

Foto: Profimedia.cz

Testování covid-19. Ilustrační snímek.

Reklama

Takzvaná studie kolektivní imunity má odpovědět na otázku, kolik lidí už se setkalo s infekcí covid-19. Prozradí to test na protilátky, které si člověk automaticky vytvoří a jež zůstanou v těle i po odeznění nemoci.

Článek

Ve čtvrtek začne jedna z největších zdravotnických studií v historii.

Na několika místech České republiky bude otestováno dohromady 27 000 lidí, aby se zjistilo, do jaké míry je obyvatelstvo „promořeno“ infekcí nového typu koronaviru.

Výsledky, které by měly být podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha známy na začátku května, přinesou informaci, kolik lidí se koronavirem nakazilo, ale nemoc covid-19 se přitom u nich neprojevila.

„Je určitá skupina lidí, kteří nejsou ve statistikách pozitivních případů zachyceni, ale přitom si onemocněním již prošli. Sami o tom nevědí, protože neměli nebo nemají příznaky. Přitom se už u nich vytvořily protilátky a mohou být infekční,“ uvedl ministr Vojtěch.

Podle toho, do jaké míry už infekce „promořila“ obyvatele republiky, bude vláda a krizový štáb řešit další postup proti koronavirové epidemii.

Pokud by byla promořenost populace vysoká, mohla by se restriktivní opatření dříve rušit. Odborníci však s ohledem na výsledky podobných studií v zahraničí a na už známá data o počtu nakažených v České republice očekávají, že studie spíš odhalí protilátky u malého počtu lidí - v řádu promile až jednotek procent.

Výsledek do 15 procent by přitom byl podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistik (ÚZIS) Ladislava Duška považován za nízkou promořenost.

Epidemiologové očekávají, že v jednotlivých sběrných místech studie dostanou odlišné výsledky. V Litoměřicích, Uničově a Litovli experti míní, že bude promořenost vyšší (v těchto místech se epidemie velmi rozšířila), testování však čeká také dobrovolníky v Brně, Olomouci a v Praze.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví

Dotazník ke studii kolektivní imunity.

Jak to bude vypadat

Lékaři odeberou malé množství krve z bříška prstu. Z tohoto vzorku může takzvaný rychlotest (rapid test) odhalit protilátky proti viru SARS-CoV-2. Tyto testy mají podle výrobce garantovanou asi 95procentní úspěšnost, interní testování v českých laboratořích naměřilo úspěšnost ještě o něco vyšší. Výsledek rychlotestu se lidé dozvědí asi za půl hodiny a tím také testování zřejmě pro většinu lidí skončí.

Pokud však bude výsledek rapid testu pozitivní, lékaři testovaného vyzvou k provedení klasického výtěru z krku a dají mu leták s doporučeními, jak zabránit dalšímu šíření nemoci. Laboratoř nebo příslušná krajská hygienická stanice potom člověka informuje o výsledku druhého testu. Pokud bude druhý test negativní, bude to znamenat, že člověk pravděpodobně nemoc prodělal a už není nakažlivý. Pokud bude výsledek druhého testu pozitivní, hygienici ho informují o dalším postupu.

Účastníci studie také vyplní i formulář se základními údaji o sobě, o svém zaměstnání nebo o tom, zda měli příznaky podobné nemoci covid-19 v období od letošního ledna (viz faksimile dotazníku nad touto pasáží textu).

Základní údaje o studii:

Kdo se může zúčastnit?

Vyšetření je určeno pouze pro osoby, které jsou zdravé, tj. nemají příznaky onemocnění horních cest dýchacích a ani dříve u nich nebylo potvrzeno onemocnění covid-19. Budou vyšetřovány dospělé osoby a speciálně v Brně a Praze budou vyšetřovány i děti od 8 let.

K čemu vyšetření tzv. rapid testem slouží?

Rapid testem se detekuje přítomnost protilátek proti viru SARS-CoV-2. Nelze jím detekovat časnou infekci, protilátky se objeví patrně po dvou týdnech od případné infekce.

Jak se dozvím o výsledku vyšetření?

Výsledek vám bude sdělen pracovníkem, který provedl odběr, přibližně do půl hodiny od zahájení testu.

Můžu testování odmítnout?

Ano, účast na studii je dobrovolná.

Co dělat, když mi zavolají?

Kromě dobrovolníků, kteří se do studie sami přihlásí a mohou se přijít otestovat přímo na několik odběrových míst, vybere další respondenty do studie Český statistický úřad - osloví vzorek odpovídající celkové populaci a pošle svým stálým respondentům pozvánku k účasti.

Své účastníky bude mít také Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM), kde se léčí pacienti s problémy, které mohou průběh covid-19 silně ovlivnit, a Akademie věd.

Akademici budou dohlížet na výběr testovaných tak, aby odpovídal běžné populaci. Účastníky starší 60 let tak například v Praze dodají domovy seniorů z Prahy 2.

Autoři studie očekávají, že bude lidí dostatek. Vede je k tomu přesvědčení, že lidé budou mít několikerou motivací - včetně zvědavosti, obav, že nemoc mají, nebo prosté snahy pomoci.

Podle děkana 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Aleksiho Šeda rodiče už také hlásí, že chtějí nechat otestovat své děti. Jmenovitě v Praze proto děkan Šedo očekává na odběrových místech fronty.

V Praze budou odběrová místa na náměstí Míru a v Zítkových sadech od deseti hodin ráno do osmi hodin večer pro dospělé zájemce do 60 let. V Kateřinské zahradě potom pro zájemce od šedesáti let výš od deseti hodin do tří odpoledne a pro děti od tří hodin do osmi večer. Celkem má Praha odebrat 5000 vzorků.

V Olomouci budou odběrové stany před hypermarketem Globus otevřeně také od osmi do šesti a první dvě hodiny budou rovněž přednostně vyhrazeny seniorům. Olomouc má dodat 4000 vzorků.

Po jednom odběrovém stanu potom bude v Litovli a Uničově. Oproti ostatním místům zde budou odborníci odebírat žilní krev, protože chtějí zkoumat model populace, ve které se pravděpodobně šířil virus nejmasivněji v republice.

Tyto vzorky tedy projdou podrobnějším laboratorním testem. Pokud ale testovaný odmítne nebo nebude možné mu odebrat krev ze žíly, může poskytnout kapku krve z bříška prstu, jako dobrovolníci v ostatních městech. V Litovli a Uničově chtějí hygienici získat dohromady 2500 vzorků.

Litoměřice mají pro studii dodat dalších 3000 vzorků, dobu a místo odběrů Ministerstvo zdravotnictví teprve upřesní.

Reklama

Související témata:

Doporučované