Hlavní obsah

Ve Dvoře Králové už mají vánoční ozdoby pro příští Vánoce. Ale skrývají je před čínskou konkurencí

Ve Dvoře Králové nad Labem už od roku 1931 vyrábějí tradiční české skleněné ozdoby, které vyvážejí do celého světa. Prozradili, jaké trendy budou vládnout letošním stromečkům.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Největší český výrobce tradičních vánočních ozdob ve Dvoře Králové nad Labem dodává skleněné koule a jiné tvary na trhy celého světa. I proto dvorští dekoratéři pečlivě sledují módní trendy, které přenášejí na své ozdoby. Všechny výrobky jsou čistá ruční práce.

Článek

Tři až čtyři miliony kusů vánočních ozdob za rok vyrobí Družstvo umělecké výroby ve Dvoře Králové nad Labem. Podkrkonošská továrna, po jejíž návštěvě se vám třpytí vše, co máte na sobě, vyrábí foukané nebo formované ozdoby už od roku 1931, kdy navázala na tradiční výrobu skleněných perel, a je jednou z největších výroben ozdob v Evropě.

Každá jednotlivá ozdoba projde během výroby rukama hned několika lidem, celá výroba je ruční.

Nejprve je nutné ozdobu vyfoukat, poté putuje v budově o patro výš, kde se všechny tvary ve speciálním roztoku postříbří a teprve poté se nastříkají základní barvou. Odtamtud putují do nejvyššího patra, kde už sedí tým malířek, které na skleněné výrobky malují tradiční i netradiční vzory, ale také je třeba obalují v různých materiálech.

„Já teď například tvořím ozdoby, které se obalují ve třech druzích korálků. Zdá se to jednoduché, ale je potřeba vědět jak na to, aby korálky neopadávaly,“ popisuje Iveta Veselá, která se malování vánočních ozdob věnuje už 20 let. „Nejraději však mám malování na ozdoby pomocí pytlíčku,“ dodává a vytahuje sáček, který připomíná sáček na zdobení perníčků. Jen je plný barvy, kterou zručné malířky vytváří na skleněné koule především tradiční vzory, které se ještě často posypou notnou dávkou třpytek.

Při průchodu zdobírnou se už dá odhadnout, jaké trendy budou letošním svátkům dominovat. Jedna z malířek například bílé koule obaluje ve světlých umělohmotných střepech, ozdoba pak vypadá jako pokrytá jinovatkou. O kousek dál už na kompletaci čeká celá krabice perleťově bílých pávů. Každému je potřeba přidělat bílé pírko jako ocas.

V posledních letech rostou na oblibě výrobky z forem, zejména ozdoby ve tvarů ptáků. „Hodně oblíbené jsou dětské vzory,“ říká předseda družstva Miroslav Šorma.

Formové ozdoby byly moderní za první republiky, mnoho rodin schraňuje právě tradiční chaloupky, muchomůrky, trumpetky či šišky po prababičce.

Kdyby však prababičky procházely vzorkovou prodejnu firmy, asi by je přecházely oči. Už dávno totiž není poptávka jen po těch opravdu tradičních vzorech, ale je potřeba sledovat i módní trendy. Na stromek je tak možné si zavěsit třeba chobotnici, figurku od Disneyho či ozdoby s hlavou jelena, která byla v posledních letech v kurzu i v bytovém designu.

Módní trendy ve Dvoře Králové pečlivě sledují. „Návrhy vymýšlejí naše vzorkařky, ale doplňuje je i dekoratér, který čerpá nápady na módních přehlídkách v Paříži. Inspiruje se nejen barvami, které jsou pro ten rok moderní, ale také různými strukturami látky šatů či bytových doplňků, kterými se můžeme inspirovat. Někdy se na ozdobu přenese třeba část vzoru na látce,“ popisuje Šorma. Mnohdy ale přijdou s vlastními nápady i samy malířky. „Někdy za námi paní vedoucí přijde, jestli máme nějaký nápad. Nějaké se i ujaly,“ říká Iveta Veselá.

A jaké trendy by měl tedy sledovat ten, kdo chce mít letos stromeček podle poslední módy?

„Pro letošek je zájem zejména o červené a bílé ozdoby. Klasika je červená a zlatá, doplňuje se i modrou a zelenou. Modrá s bílou je krásné ledové téma,“ dodává předseda družstva.

Ve vzorkové prodejně už nám ukazuje i trendy pro rok 2019. Ty nás však natočit zatím nenechá, čínská konkurence, která kopíruje vzory na levné plastové ozdoby, je prý totiž velmi rychlá a důsledná.

Reklama

Doporučované