Hlavní obsah

Ve funkci zůstanu, řekl německý starosta, kterého kvůli přijímání uprchlíků napadl muž s nožem

Starostu německého města Altena napadl muž s nožem kvůli imigrační politiceVideo: AP

 

Reklama

Starostu německého města Altena Andrease Hollsteina, který přijal více uprchlíků, než musel, napadl opilý muž s nožem. Hollstein přežil a starostou che být i nadále.

Článek

Starosta západoněmeckého města Altena a křesťanský demokrat známý svým otevřeným přístupem k migrantům Andreas Hollstein se stal terčem útoku se zřejmě politickým motivem.

Nožem na něj poblíž občerstvení s kebabem zaútočil šestapadesátiletý útočník. Hollstein podle policie utrpěl patnácticentimetrovou řeznou ránu na krku. Z nemocnice už byl propuštěn.

Útočník trpí psychickými problémy a podle policie jednal spontánně. Na pravicové extremisty zřejmě napojen není. V krvi mu naměřili 1,2 promile alkoholu. Hollsteina si prý nejprve zvláštně prohlížel a pak se ho zeptal, zda je skutečně místním starostou. Vzápětí mu dal nůž na krk.

Hollsteinovi pomohli kolemjdoucí

„Bál jsem se o život,” připustil v úterý na tiskové konferenci starosta, který je přesvědčen, že nebýt ostatních, už by možná nebyl na světě. „Měl jsem po svém boku pohotové lidi a jsem rád, že ještě žiju,” uvedl politik, kterého po útoku záchranka převezla do nemocnice. Útok ho ale prý od setrvání v postu starosty neodradí.

Šestapadesátiletý útočník podle svědků učinil několik poznámek o uprchlické politice. K útoku se podle vyšetřovatelů rozhodl nejspíš bez předchozího plánování. „Bezpečnostní úřady vycházejí z toho, že útok má politické pozadí,” uvedl ministerský předseda Severního Porýní-Vestfálska Armin Laschet (CDU).

Pondělní útok není v Německu prvním svého druhu. V říjnu 2015 se Frank S. pokusil zabít pozdější primátorku Kolína nad Rýnem Henriette Rekerovou, s jejíž migrační politikou nesouhlasil. Bodl ji tehdy loveckým nožem do krku, přičemž jen těsně minul krční tepnu a míchu.

Reklama

Související témata:

Doporučované