Hlavní obsah

Ve slovenské koalici to kvůli covidu vře, Matovič se hádá se Sulíkem

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Zleva slovenský premiér Igor Matovič a ministr Richard Sulík.

Reklama

Hádka mezi předsedy slovenských koaličních stran, ale i soud s Marianem Kotlebou. To jsou slovenská témata Středoevropského deníku. Píšeme i o covidových pokutách v Polsku či výsledcích vídeňských voleb.

Článek

Matovič volá po výměně Sulíka

„V SaS by měli najít důstojnějšího reprezentanta, který by měl stranu vést,“ vzkázal v pondělí dopoledne slovenský premiér Igor Matovič na adresu svého koaličního partnera – strany Svoboda a solidarita (SaS). Spor ve vládní koalici se tak dostal na osobní úroveň.

Předseda SaS a ministr spravedlnosti Richard Sulík totiž v neděli kritizoval zpřísňování opatření proti šíření koronaviru, konkrétně návrhy na uzavření restaurací, fitness center či divadel, a dostal se kvůli tomu do sporu s premiérem.

Sulík to od Matoviče schytal za to, že na protest předčasně opustil nedělní zasedání krizového štábu a ztratil prý Matovičovu důvěru jako přítel. „Tohle je z jeho strany úplná sabotáž mimořádně důležitých opatření, která nás mají chránit před tím, abychom si úplně uzavřeli zemi,“ řekl v pondělí dopoledne premiér. Sulík se podle něj s odkazem na politika krajní pravice, který považuje covid-19 za spiknutí, veze na „Kotlebově vlně“.

Premiér se do předsedy SaS opřel už v neděli na sociálních sítích, Sulík mu v komentáři odpověděl, že se na ústředním krizovém štábu jen „tlachalo“. Médiím svůj odchod z jednání vysvětlil tím, že chtěl debatovat o datech, těch se prý ale nedočkal. „Od hlavního hygienika jsem se dozvěděl, že taková data nemají. To rozhodování není racionální, a proto jsem odešel,“ komentoval věc Sulík.

Slovenská vláda na svém pondělním jednání rozhodla o zákazu shromažďování více než šesti lidí kromě osob z jedné domácnosti. Prakticky tak nebude možné pořádat ani demonstrace. Opatření platí od úterý.

Už v pondělí přešly slovenské střední školy na distanční formu výuky. Další karanténní omezení včetně zákazu konání hromadných akcí, uzavření akvaparků, koupališť či fitness center a omezení provozu restaurací podle členů ústředního krizového štábu vstoupí v platnost ve čtvrtek.

Vídeň zůstává baštou sociálních demokratů

Další vídeňský triumf sociálních demokratů. Tak dopadly nedělní zemské volby v rakouské metropoli, ve které sociálnědemokratická SPÖ vládne už od roku 1945. Podle odhadů volebních výsledků vyhrála SPÖ s více než 42 procenty a oproti volbám před pěti lety si polepšila o 2,6 procentního bodu. U vídeňského kormidla tak pravděpodobně zůstane starosta Michael Ludwig, čeká ho ale sestavování koalice.

Lidovci kancléře Sebastiana Kurze, které ve Vídni vedl do voleb ministr financí Gernot Blümel, posílili v metropoli o téměř deset procentních bodů na 18,8 procenta. Uspěli také Zelení a liberální strana Neos. Propad naopak zaznamenali Svobodní, kteří spadli o 23 procentních bodů až na pátou příčku – odhady jim přisuzují 7,7 procenta.

Plánovaný velký návrat nevyšel bývalému vicekancléři Heinzi-Christianu Strachemu, který skončil ve vládě po loňském skandálu s kompromitující nahrávkou z ostrova Ibiza. Expředseda Svobodných se pokoušel o politický comeback s uskupením HC Strache. Ve Vídni získal jen asi 3,6 procenta hlasů.

Konečné výsledky nedělních voleb ještě nejsou známy, zatím se totiž nesečetlo zhruba 300 000 hlasů zaslaných poštou. Sčítání trvá delší dobu i kvůli hygienickým opatřením v souvislosti s pandemií koronaviru. Volby také poznamenala výrazně nižší volební účast než před pěti lety, průběžný odhad je kolem 37 procent.

„Pandemičtí skeptici“ vyšli v Polsku do ulic

Polská policie přitvrdila proti lidem, kteří nedodržují povinnost nošení roušek. Ta platí od soboty v celém Polsku ve vnitřních prostorech i venku, všechny okresy jsou totiž na koronavirovém semaforu zařazeny do žluté nebo červené zóny se zpřísněnými pravidly.

Během týdne se počet rozdaných pokut zdesetinásobil a během minulého víkendu jich policie rozdala bezmála 11 tisíc. Pokut dokonce policisté rozdali o několik stovek víc než poučení.

Statistika zahrnuje i 15 000 zásahů během demonstrací proti rouškám, které v sobotu proběhly v řadě polských měst, například ve Varšavě, Katovicích, Olštýně nebo Gdaňsku. Demonstrovalo se pod heslem „Pochod svobody“. Účastníci protestu křičeli mimo jiné protivládní hesla a slogany o globálním pandemickém podvodu, neměli roušky a nedodržovali ani rozestupy.

Podhalanský „Redyk“

V Polsku se nepochodovalo jen proti rouškám. Cesty ve vesnicích v Podhalí na jihu země obsadili pastýři se svými stády ovcí, které stahují z horských pastvin. Na snímku Podhalanského týdeníku jsou pastýři se stádem v obci Maniowy.

Kotlebova závěrečná řeč

U soudu s předsedou slovenské extremistické strany LSNS Marianem Kotlebou zaznívají závěrečné řeči. Kotleba, který je poslancem parlamentu, je obžalovaný kvůli šekům s nacistickou symbolikou, které rozdával před třemi roky. Hrozí mu čtyři až osm let vězení, a tím pádem i automatická ztráta poslaneckého mandátu.

Zejména sociálně slabší rodiny dostávaly šeky v hodnotě 1488 eur, tedy asi 37 500 korun. Čísla 14 a 88 jsou mezi extremisty známá. Čtrnáctka znamená počet slov věty pravicového teroristy Davida Lanea. Osmička zas představuje pořadí písmene H v abecedě. Číslo 88 znamená „HH“ čili zašifrovaný tvar nacistického pozdravu Heil Hitler.

Foto: Profimedia.cz

Marian Kotleba u soudu v roušce s nápisem 1984 a s vyčuhujícím nosem.

Kotleba označil obžalobu za vykonstruovanou, zpochybnil znalce i posudky. „Nikde v platné legislativě není napsáno, že byste se tím, že darujete rodině jakoukoliv částku zdaněných peněz, měli dopustit trestného činu,“ citovala politika slovenská média.

Po politikově závěrečné řeči by měl z úst samosoudkyně Ruženy Sabové zaznít rozsudek. Kotleba už ale mluví více než pět hodin, svoji řeč natahuje dlouhým čtením výpovědí svědků a mimo jiné požádal o přestávku, kterou odůvodnil tím, že má zvýšenou teplotu. Sabová Kotlebovi za předčítání legislativních návrhů LSNS udělila pořádkovou pokutu 500 eur a upozornila ho na trestný čin pohrdání soudem, za který hrozí trest až 2 roky.

Reklama

Související témata:

Doporučované