Hlavní obsah

Ve Směru-SD se schyluje ke střetu Fica a Pellegriniho

Vyjádření novináře Ladislava Bariaka ml. k situaci ve straně Směr-SD.Video: Klára Mališová, Shutterstock.com, ČTK, Youtube.com

 

Reklama

Ve slovenské vládnoucí straně Směr-SD se schyluje k vnitrostranickému střetu mezi křídlem předsedy strany Roberta Fica a křídlem premiéra Petera Pellegriniho. Každá část strany se totiž jinak postavila k výsledkům prezidentských voleb.

Článek

Kandidát vládní strany Směr-SD Maroš Šefčovič vyšel z druhého kola prezidentské volby na Slovensku jako poražený, strana však přesto prohlásila, že ji volby posílily. S tím ale nesouhlasí místopředseda strany a slovenský ministr financí Peter Kažimír, který v neděli prohlásil, že Směr-SD volby prohrála.

„Jak by nejsilnější politickou stranu v zemi mohl posílit volební proces, v němž se strana k vlastnímu kandidátovi nemohla ani naplno přihlásit, aby ho nepoškodila? Jediným posíleným je Maroš Šefčovič, kterého ve volbě podpořilo tři čtvrtě milionu Slováků ze všech koutů země,“ napsal pro web Aktuality.sk slovenský ministr financí Peter Kažimír. Podle něj je též nutné, aby si strana přiznala, že volby prohrála a že nestačí pouze porovnávat se s nepříliš významnou parlamentní opozicí. Kažimír též tvrdí, že na sebe členové strany nyní musí být přísní.

Předseda vlády Peter Pellegrini se v pondělí jasně postavil na stranu ministra. „Je potřeba si na rovinu a otevřeně vyhodnotit skutečnost, co tento výsledek znamená i pro Směr-SD. V rámci strany bychom o tom měli intenzivněji diskutovat, hledat příčiny a hovořit o tom, jak postupovat dál, abychom si udrželi postavení nejsilnější strany,” vzkázal podle webu Aktuality.sk premiér Pellegrini svým spolustraníkům. Vyjádření ministra financí vnímá jako pokus o otevření této vnitrostranické diskuze.

Podle novináře ze serveru Aktuality.sk Ladislava Bariaka mladšího se dalo očekávat, že k něčemu takovému dojde. „Mluví se o tom, že Kažimír patří k blízkým lidem Pellegriniho. Kažimír to v neděli řekl jako první, že Směr prohrál a že s tím je potřeba něco dělat. Dalo se to chápat jako vzkaz předsedovi Ficovi zprostředkovaný ústy Kažimíra, ale ve skutečnosti hovořil za křídlo Pellegriniho. Slova Petera Pellegriniho to jen dokazují, že to tak je,” míní slovenský novinář.

Oficiální stanovisko strany Směr-SD, které její zástupci v neděli po vyhlášení výsledků prezentovali v televizních diskuzích, tedy že se strana cítí volbami posilněná, zůstává i po vyjádření ministra Kažimíra podobné. Směr-SD je podle nich jedinou parlamentní stranou, jejímuž kandidátovi se podařilo postoupit do druhého kola prezidentských voleb, a je potřeba brát v úvahu silný mandát, který Šefčovič od voličů získal.

„Těší nás úspěch, kterého pan Šefčovič jako nezávislý kandidát na prezidenta Slovenské republiky dosáhl. (…) Za svůj výkon a nasazení v průběhu celé prezidentské kampaně si zaslouží velký respekt a úctu,” uvedl pro server Aktuality.sk tiskový mluvčí Směru-SD Ján Mažgút.

Vítězkou druhého kola slovenských prezidentských voleb a novou hlavou státu se v neděli stala právnička Zuzana Čaputová, od voličů získala celkem 58,4 procenta hlasů. Maroš Šefčovič, kandidující za stranu Směr-SD, získal 41,59 procenta hlasů.

Reklama

Související témata:

Doporučované