Hlavní obsah

Ve Středomoří je nedostatek pomoci pro migranty. Oblast by se mohla proměnit v moře krve, varovala OSN

Řešení libyjského konfliktu je zatím v nedohlednu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pokud nezasáhneme, ze Středozemního moře bude moře krve. To prohlásila Organizace spojených národů na adresu migrantů, kteří chtějí připlout do Evropy. Podle OSN totiž hrozí obrovské riziko, že lodě převážející migranty ztroskotají – a v současnosti v moři nepluje dostatek plavidel nevládních organizací, která by běžence dokázala zachránit.

Článek

Tisíce lidí se připravují na plavbu do Evropy – mají pro to teď nejlepší podmínky, vody Středomoří jsou klidné a předpověď počasí příznivá. Do Evropy chtějí migranti utéct z Libye, země sužované válečným konfliktem i povodněmi.

Víc než 700 běženců už na starý kontinent vyplulo – a libyjské pobřežní hlídce se podařilo zadržet sotva pět procent z nich. Ty hlídka odvezla zpátky na pevninu a umístila je do detenčních center.

Z Libye se na starý kontinent chce dostat asi 60 tisíc lidí – více než 5 tisíc z nich je zavřeno v detenčních centrech provozovaných vládou i soukromníky. „Paradoxně je provozují i pašerácké gangy,” uvedla pro Seznam Adéla Jurečková, mediální koordinátorka programu migrace v organizaci Člověk v tísni. Podle lidskoprávních organizací dochází v těchto táborech k porušování lidských práv – lidé jsou tam biti, mučeni i sexuálně zneužíváni.

Řešení libyjského konfliktu je zatím v nedohlednu. „A to má dopad nejen na migranty a uprchlíky, kteří se odtud chtějí dostat do Evropy, ale i na samotné Libyjce,” řekla Jurečková. „Od začátku dubna muselo své domovy opustit více než 90 tisíc Libyjců,” dodala.

Nedostatek pomoci, vyšší míra úmrtnosti

Ve vodách Středozemního moře je nedostatek záchranářských plavidel – lodí neziskových organizací. Plavidla se z moře stáhla především kvůli protiimigrační politice Itálie a Malty. Například v Itálii mluví krajně pravicová Liga Mattea Salviniho a populistické Hnutí Pět hvězd o těchto plavidlech jako o mořských taxi. A neziskové organizace podle nich mají dohodu s pašeráky.

„Řadu let argumentoval Salvini a odpůrci imigrace tím, že nevládky, jež zachraňují tonoucí migranty ve Středozemním moři, působí na migranty jako lákadlo. Aby se vůbec vydávali na cestu, protože vědí, že budou zachráněni,” uvedla Jurečková. Letos ale záchranářské lodě na moři skoro neoperují – počet lidí, kteří vyplouvají do Itálie na člunech, se i přesto zvýšil.

Právě ministr vnitra Salvini plánuje v tažení proti migraci přitvrdit – do budoucna by tak mohly neziskové organizace platit tučné pokuty. Za každého zachráněného migranta na italském území v přepočtu 140 tisíc korun. Třeba nevládní organizace Lékaři bez hranic by zaplatila v přepočtu více než 11 miliard korun. Organizace totiž za poslední tři roky zachránila zhruba 80 tisíc lidí.

Bilance úmrtnosti na moři mluví jasně – od ledna do dubna letos při snaze přeplout Středozemní moře zemřel každý osmý běženec. Podle výzkumu italského Institutu mezinárodních politických studií jde právě o ty migranty, kteří se snažili do Evropy dostat z Libye.

Reklama

Doporučované