Hlavní obsah

Ve Švédsku se elektromobily napájejí za jízdy. Mají tu první dobíjecí silnici na světě

Ve Švédsku se mohou elektromobily dobíjet za jízdy.Video: Valérie Dvořáková, AP, Youtube.com

 

Reklama

Dvoukilometrový úsek silnice je nově otevřený u hlavního města Stockholmu. Švédi se tak snaží snížit znečištění ovzduší a do roku 2030 chtějí vytvořit takovou dopravu, která bude nezávislá na fosilních palivech.

Článek

Ve Švédsku otevřeli první elektrifikovanou silnici na světě, na níž mohou elektromobily a nákladní vozidla dobíjet své baterie přímo za jízdy. Energie se přenáší ze dvou kolejnic, které jsou umístěné v zemi. Vozidlu stačí se na ně připojit pomocí pohyblivého ramena na spodku auta. Konstrukce se pak na konci trati automaticky odpojí.

Elektrifikovaná vozovka je rozdělena na padesátimetrové úseky, přičemž samostatné nabíjení je v provozu, pokud na silnici jede vůz. Při zastavení vozidla se proud odpojí. Systém je také schopen vypočítat spotřebu energie vozidla, která pak umožňuje odhalit samotné náklady na elektrickou energii pro majitele vozu.

Švédsko se tak snaží docílit nezávislosti na fosilních palivech. Do roku 2030 chce snížit jejich využití o 70 procent. V zemi je zhruba půl milionu kilometrů vozovek, z toho asi 20 000 kilometrů jsou dálnice. „Pokud elektrifikujeme 20 000 kilometrů dálnic, mělo by to stačit,” řekl šéf projektu Hans Säll podle listu The Guardian.

„Vzdálenost mezi dvěma dálnicemi není nikdy větší než 45 kilometrů a takovou dálku už mohou eletromobily ujet, aniž by potřebovaly znovu dobít. Podle některých by tak stačilo elektrifikovat jen 5 tisíc kilometrů,” dodal Säll.

Eletromobily při dobíjení spotřebují mnohem méně energie, čímž výrazně přispívají ke snížení znečištění ovzduší.

Reklama

Doporučované