Hlavní obsah

Ve světě sbírá ceny za snímky pod hladinou: Chce to hluboký nádech. A speciální make-up

Letní ráno: Lucie Drlíková fotí pod vodou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Lucie Drlíková se ráda potápí. Proto se před časem rozhodla, že svět pod hladinou začne dokumentovat. Jenže u toho nezůstalo a Lucie se začala věnovat umělecké fotografii pod hladinou, za což sesbírala řadu světových ocenění.

Článek

„Mám klasickou zrcadlovku, na ní voděodolné pouzdro, díky kterému se můžu potápět až do 90 metrů, záblesky a světelnou techniku, která je pod vodou,“ přibližuje hlavní pracovní náčiní Lucie Drlíková.

Nejvíc snímků vzniká v bazénu. Žádný neopren, žádná dýchací technika. Vše musí vyjít na jeden nádech. Tedy ideálně. „Kdybychom se s modelkami potápěly v potápěčském, byla by to velká překážka. Takto to musíme udělat na jeden nádech. Vše se samozřejmě zkouší předem,“ popisuje dál fotografka.

Snímky vznikají v bazénu především kvůli čistotě vody. V domácích podmínkách by fotografie z rybníků a jezer byly nepěkné. „Čistší voda bývá v lomu, jenže tady se teplota pohybuje v průměru kolem patnácti dvaceti stupňů. Já bych to v neoprenu zvládla, ale modelky už ne. Znám asi jen dvě holky, co by se v této zimě potápěly. V rybnících a jezerech narážíme na stejný problém, neboť voda bývá nejčistší z jara, kdy ještě ‚nekvete’ a nejsou v ní například sinice,“ dodává Drlíková.

Podvodní fotografie si pochopitelně žádá i speciální make-up, který musí něco vydržet. „Udělala jsem si jeden delší kurz líčení a veškerý make-up si dělám sama. Mám představu, co a jak má vypadat a je pro mě jednodušší, když si vše koordinuju podle svých představ. Obyčejných řasenek jsem vyzkoušela asi třicet, než jsem našla takovou, která vydrží tři hodiny pod vodou. Make-up se liší podle toho, jestli se fotí portrét nebo celek. U celku může být líčení méně výrazné.“

Lucie Drlíková rovněž promluvila o projektu, který pomáhá dobré věci. Zapojili se do něj jak sportovci, tak umělci z řad zpěváků a herců. Víc najdete v úvodním videu, včetně finálních fotografií.

Rozhovor je součástí pořadu Letní ráno, který vysílá Televize Seznam celé prázdniny každý všední den od 8 do 10 hodin.

Reklama

Související témata:

Doporučované