Hlavní obsah

Ve Švýcarsku oslavili státní svátek, koronavirovým opatřením navzdory

Foto: Anita Mejzrová

Basilejské panorama v průběhu oslav státního svátku.

Reklama

Po celé Evropě rušili organizátoři mnohé kulturní události jako festivaly, divadla, ale i tradiční oslavy státních svátků. Jak významný den oslavili Švýcaři navzdory obnoveným koronavirovým opatřením?

Článek

Švýcarská konfederace slaví 1. srpna den svého vzniku. Tradičně se lidé scházejí v centrech měst a vesnic, aby si výročí užili za poslechu hudby, při dobrém jídle a pití - a to již v předvečer významného dne. Letošní oslavy byly ale kvůli pandemii jiné. Obnovená koronavirová opatření měla oslavy svátku zrušit, protože ve Švýcarsku podobně jako v okolních zemích počet nových případů roste.

Ale nestalo se tak. Místní i turisté se i přes doporučené dodržování rozestupů sešli v centrech měst, na náměstích, na nábřežích řek i jezer ve velmi hojném počtu.

Státní svátek připomíná vznik Švýcarské konfederace. Ta vznikla právě 1. srpna 1291. Toho dne se spojily tři kantony Uri, Schwyz a Unterwalden, kolem kterých se budovalo Švýcarsko následujících 500 let. Svátek se slaví již od roku 1891.

V Basileji, která se nachází v severní části Švýcarska na trojmezí s Německem a Francií, se každý rok konají trhy a koncerty. Večer pak tradičně uzavírá monumentální ohňostroj.

Ani Basilej nebyla výjimkou, oficiální oslavy sice padly, ty neoficiální však ne. Vyhlídka před klášterem Münster, který dominuje basilejskému panoramatu a byl vysvědcen v roce 1019, byla neobvykle klidná. Lidé seděli na lavičkách i na zdi nad řekou Rýn v rozestupech. Situace na rýnském nábřeží byla ale jiná. Návštěvníci města i místní seděli místy ve skupinkách s velmi malými rozestupy.

„Švýcaři ani na jaře nebyli zdaleka tak disciplinovaní jako například Češi, dost na to kašlali,“ uvedl pro Seznam Zprávy Čech, který v Basileji bydlí téměř dvacet let. Páteční oslavy státního svátku ale byly mnohem klidnější než v předešlých letech.

Basilej

• Německy Basel, francouzsky Bâle, italsky Basilea, rétorománsky Basilea.

• Město leží v kantonu Basel Stadt (Basilej-město) na severu Švýcarska na trojmezí s Německem a Francií. Mluví se zde německy.

• Má 178 tisíc obyvatel (2018).

• Město bylo založeno v roce 44 p. n. l. Římany. Ke Švýcarské konfederaci se připojilo v roce 1501.

Ve městě stále zůstávají zavřené některé obchody a bary, o to plnější byly samoobsluhy, kde si mladí lidé nakupovali jídlo a pití. Na „lov“ vyrazili až pozdě odpoledne, protože přes den město sevřely teploty vysoko nad 30 stupni Celsia.

Se zásobami pak zamířili na rýnskou „náplavku“, nábřeží kolem veletoku se naplnilo lidmi jako obvykle v kterýkoliv letní víkendový den před koronavirovou krizí.

Lidé se nejčastěji zdržují poblíž mostu Mittlere Brücke (česky Prostřední most), který se nachází na základech nejstaršího mostu, jenž spočíval přes řeku Rýn mezi Bodamským jezerem a Severním mořem.

Městem organizované stánky s občerstvením, živá hudba ani zátarasy a velké množství policistů tento sváteční den v centru Basileje nebyly. Jediné, co zůstalo bez změny, byla tradiční výzdoba ulic vlajkami švýcarských kantonů.

Ohňostroj si mnozí nadšenci obstarali sami. V průběhu celého večera tak město osvítily stovky amatérských rachejtlí a barevných jisker. Městem organizovaná show tradičně začínala přesně s úderem 23. hodiny a trvala zhruba 30 minut.

Obvykle v tento den basilejská „náplavka“ bývá i o půlnoci přeplněná tak, že si diváci programu doslova dýchají na krk. Přicházejí sem rodiny s dětmi i důchodci. Letošní oslava byla tak vlivem absence organizovaného programu v rukou zejména mladých lidí. Lidí na tradičním místě oslav tedy nebylo zdaleka tolik jako obvykle.

Hlasité rány dělobuchů a rachejtlí se ale i tak až do hluboké noci ozývaly v ozvěně mezi domy, které lemují oba břehy řeky Rýn.

Místní i turisté v průběhu celého večera seděli či postávali se skleničkou na mostech či podél průzračné řeky. Mnozí z nich až do nočních hodin pluli po proudu řeky, užívali si vlahou noc na jejím břehu, či sami obstarávali hudební kulisu.

Někteří přišli oslavit státní svátek i přes to, že město oslavy zrušilo. „Věděli jsme, že se oficiální program zrušil, ale i tak jsme se přišli podívat, co se tu bude dít,“ řekl mladý Brit, který v Basileji pracuje ve farmaceutické firmě. „Bydlím tu teprve půl roku,“ dodal.

Jiní se na břehu Rýna ocitli náhodou. „Jsme tu jen jako turisté, o svátku jsme nic nevěděli, nepřišli jsme na žádnou oslavu,“ řekl mladý francouzský pár, který si užíval výhled na noční řeku.

Kvůli koronaviru bylo ve městě zrušeno hned několik letních kulturních akcí. Vedle oslav státního svátku město zrušilo hudební festival Im Fluss (česky V řece), jenž se pravidelně koná v červenci na pódiu, které je umístěné uprostřed Rýna právě poblíž Mittlere Brücke a nabízí rozmanitou škálu hudebních interpretů.

Švýcaři tak po více než sto letech oslavili vznik svého státu paradoxně bez jeho asistence.

Reklama

Doporučované