Hlavní obsah

Ve Valdštejnské zahradě začíná výstava Václav Havel: Moc bezmocných

Ilustrační foto.

Reklama

Ve Valdštejnské zahradě v Praze budou moci návštěvníci ode dneška zhlédnout výstavu nazvanou Václav Havel: Moc bezmocných. Expozice je inspirovaná jedním z nejznámějších politických esejů bývalého prezidenta.

Článek

Výstava se koná u příležitosti Havlových nedožitých 85. narozenin a 10. výročí jeho úmrtí. Zahájí ji předseda Senátu Miloš Vystrčil, výkonný ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský a starosta Prahy 6 Ondřej Kolář. Vernisáž i expozice jsou volně přístupné veřejnosti. Dnes mohou návštěvníci využít prodloužené otevírací doby Valdštejnské zahrady do 19:30 hodin. Výstavu pak bude možné navštívit do 24. října.

„Výstava je autorskou kompozicí italského novináře Ubalda Casotta a Francesca Magniho, kteří zvolili atraktivní formu fiktivního rozhovoru, v němž využívají Havlovy myšlenky,“ uvedli pořadatelé z Knihovny Václava Havla. Texty doprovázejí fotografie různých autorů. Italská verze výstavy měla premiéru v Rimini v létě 2019, poté sklidila úspěch v Římě, v Madridu a na dalších místech.

„Hlavním smyslem a ambicí výstavy je oslovit zejména mladou generaci po celé Evropě a inspirovat ji k přemýšlení o sobě samé, o světě, o Evropě a o odpovědnosti člověka jako neoddělitelné součásti jeho práv a svobod,“ sdělili pořadatelé. Texty jsou v češtině a angličtině.

Moc bezmocných je rozsáhlý esej Václava Havla, napsaný v říjnu 1978 na Hrádečku. Je věnován rozboru tehdejšího politického režimu, disidentství a myšlenky i možného působení Charty 77. Autoři výstavy použili i myšlenky z dalších Havlových děl - z Dopisů Olze, Dálkového výslechu a Prosím stručně.

Reklama

Doporučované