Hlavní obsah

Ve Varšavě začne konference o Blízkém východě, odpůrci íránského režimu plánují demonstrace

Ve Varšavě začíná ve středu večer konference o Blízkém východě.Video: Valérie Dvořáková , AP, Reuters

 

Reklama

Dvoudenní mezinárodní konference o Blízkém východě ve Varšavě má podle šéfa polské diplomacie Jacka Czaputowicze podpořit izraelskou politiku a má mít protiíránské vyznění. V polské metropoli má večer také dojít k demontracím odpůrců íránského režimu. Podle íránské opozice se jí zúčastní i polští politici.

Článek

V polském hlavním městě ve středu večer začne dvoudenní mezinárodní konference o Blízkém východě, kterou pořádají Spojené státy. Kromě šéfa americké diplomacie Mikea Pompea, který do Varšavy přicestoval již v úterý, se fóra zúčastní i americký viceprezident Mike Pence, poradce Bílého domu Jared Kushner a izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Ještě před večeří státníků v Královském zámku mají v polské metropoli demonstrovat odpůrci íránského režimu. Íránská opozice počítá i s účastí polských politiků, jak z vládního, tak z opozičního tábora. Mají se objevit i výrazné osobnosti jako například bývalý newyorský starosta Rudy Giuliani.

Jádro demonstrantů ale podle serveru Onet mají tvořit aktivisté Národní rady íránského odporu (NRCI), považované za „fasádu“ kryjící Lidové modžáhedy. Tedy ozbrojenou organizaci spojující odpor k Západu, krajní levičáctví a islamismus, která před 40 lety napomohla k íránské revoluci a podílela se na obsazení velvyslanectví USA v Teheránu, než přešla na stranu iráckého diktátora Saddáma Husajna. Až poté, co odhalili Západu íránský jaderný program, začali být modžáhedové vyškrtáváni ze seznamů teroristických organizací. Nyní se prezentují jako demokratická alternativa k režimu ajatolláhů.

Kritikové považují varšavské fórum za protiíránskou akci. Šéf polské diplomacie Jacek Czaputowicz ještě v úterý o blízkovýchodní konferenci prohlásil, že Evropa a USA sdílejí obavy ohledně možných hrozeb, ale mají odlišné názory na to, jak s těmito hrozbami bojovat. Konference se podle něj nesoustředí na státy, ale na problémy. Ministr se tak podle listu Gazeta Wyborcza snažil distancovat od podezření, že konference má podpořit politiku Izraele a má mít protiíránské vyznění.

Účast podle Czaputowicze přislíbilo šest desítek zemí, včetně všech členů EU a desítky blízkovýchodních států. Ze západní Evropy většinou přijedou zástupci na nižší úrovni. Českou delegaci povede náměstek ministra zahraničí Aleš Chmelař. Chybět podle televize TVN 24 mají Palestinci, Rusko, Čína či šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.

Reklama

Doporučované