Hlavní obsah

Ve Velkém Beranově bude asi znovu referendum ke stavbě logistického centra

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Před třemi lety lidé v referendu vznik logistického centa společnosti Penny Market ve Velkém Beranově odmítli, jeho přípravný výbor tehdy mimo jiné uvedl, že by stoupla hustota dopravy.

Článek

Od té doby se situace změnila, obec už má silniční obchvat. Firma slibuje obci jednorázově osm milionů korun a okolo 200 pracovních míst.

„Jeden z bodů, že bude obec zatížená nějakým způsobem dopravou, padl,“ řekl starosta Milan Pulicar (nestraník). Dodal, že firma nabízí práci místním lidem. Podmínky se podle něj změnily i tím, že okolní lesy jsou hodně vytěžené kvůli kůrovcové kalamitě. „Když jsme tu nabídku dostali, musíme se tím zabývat,“ řekl.

O možnostech spolupráce s firmou zatím jedná pracovní skupina, na jejímž vytvoření se dohodlo obecní zastupitelstvo. Zastupitelé budou také jednat o vyhlášení nového místního referenda, podle starosty ho pravděpodobně budou chtít spojit s podzimními volbami do Poslanecké sněmovny.

Silniční obchvat má Velký Beranov od loňského podzimu. Předtím obcí se skoro 1300 obyvateli projížděla auta mezi Jihlavou a Žďárem nad Sázavou, i k nájezdu na dálnici D1. Lokalita zvažovaná pro logistické centrum je podle starosty za obchvatem, směrem k dálnici.

Firma Penny Market zabývající se maloobchodním prodejem potravin poslala radě obce otevřený dopis s nabídkou obnovení diskuse o případném vzniku logistického centra letos v lednu. Uvedla v něm, že z obce by byl z centra vidět zpravidla jen ochranný val se stromy za obchvatem. Kromě jednorázového příspěvku argumentuje i tím, že by Velkému Beranovu stoupl příjem díky dani z nemovitostí.

V roce 2018 rozhodl o konání referenda v termínu komunálních voleb krajský soud. Obecní zastupitelstvo návrh přípravného výboru nepřijalo. Odpůrci logistického centra tehdy uváděli, že by stavba vedla k úbytku orné půdy, zatížila dopravu a životní prostředí v obci a ovlivnila její vzhled. Proti výstavbě hlasovalo 417 obyvatel, tedy 62,5 procenta z 667 platných hlasů. Volební účast byla 64 procent. Referendum je platné.

Reklama

Doporučované