Hlavní obsah

Ve vodách kolem Antarktidy vznikne největší mořská rezervace na světě

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Bez komentáře: Nová chráněná zóna v Jižním oceánu (video: Nela Vejvodová).

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Chráněno bude 12 procent plochy Jižního oceánu. Čína, Rusko a Ukrajina dlouho nechtěly dát k vytvoření rezervace souhlas.

Článek

Po dlouhých letech jednání se státy sdružené v Komisi pro zachování živých mořských zdrojů v Antarktidě (mimo Evropské unie je členem dalších dvacet čtyři zemí) konečně shodly na tom, jak ochránit život v rozsáhlých oblastech Rossova moře a ve východní části Antarktidy.

Nová rezervace bude zabírat rozlohu více než 1,55 milionu čtverečních kilometrů, což představuje dvanáct procent Jižního oceánu. Jedná se tak o největší mořskou přírodní rezervaci na světě.

V oblasti bude zcela zakázán komerční rybolov, pro vědecké účely bude možné lovit drobné korýše a pilouny.

Ke zřízení rezervace na území, kde žije šestnáct tisíc známých druhů, včetně velryb, tuleňů, albatrosů, tučňáků a unikátních druhů ryb, bylo zapotřebí souhlasu všech dvaceti pěti členů Komise pro zachování živých mořských zdrojů. Dohodu mnoho let mařily Rusko, Ukrajina a Čína, které patří mezi státy, jež mají v oblasti zájmy týkající se rybolovu. Rusko vyslovilo svůj souhlas jako poslední.

Projekt iniciovaly hlavně Spojené státy a Nový Zéland, jimž nyní připadl úkol novou přírodní rezervaci chránit. Dohoda o ochraně území byla uzavřena na 35 let.

Reklama

Doporučované