Hlavní obsah

Ve vodách mezi Asií a Amerikou. Bourgainville se dočkal referenda o nezávislosti

Foto: Wikipedia.org/Aliasd

Bourgainville od soboty hlasuje o samostatnosti.

Reklama

Po dvou dekádách čekání se mohou obyvatelé Bourgainville v referendu rozhodnout, zda se odtrhnout od Papuy-Nové Guineje. Voliči mají na výběr mezi větší samostatností, nebo naprostou nezávislostí.

Článek

Na hlasování čekali obyvatelé od skončení občanské války, ve které přišlo o život na 20 000 lidí. Je součástí mírového procesu, který od skončení konfliktu v roce 1998 trvá.

Místní obyvatelé jsou plni očekávání. S největší pravděpodobností se totiž Bourgainville osamostatní. Otázkou ale zůstává, nakolik by Bourgainville byl schopný samostatně fungovat. Spoléhá totiž na finanční podporu Papuy-Nové Guineje.

Bourgainville se nachází na strategickém místě ve vodách, které oddělují Asii a Ameriku. Podle agentury Reuters vývoj situace pečlivě sledují západní země, které se snaží oslabit stále rostoucí vliv Číny v tomto regionu.

Hlasování potrvá dva týdny, výsledky budou známy v polovině prosince. Následně bude o výsledcích jednat parlament Papuy-Nové Guineje.

Nezávislá republika Bourgainville vznikla už v roce 1990, ale žádná země, s výjimkou Šalamounových ostrovů, ji neuznala. Až v roce 2000 byla území poskytnuta širší autonomie a od následujícího roku vláda slibuje referendum o nezávislosti.

Území Bourgainville, dříve Severní Šalamounovy ostrovy, tvoří několik ostrovů, především ostrovy Bourgainville a Buka. Geograficky spadají do Šalamounových ostrovů, politicky ale k Papui-Nové Guineji.

Reklama

Doporučované