Hlavní obsah

Ve Vodňanech vystavují části letadel sestřelených v roce 1945

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V městské galerii ve Vodňanech na Strakonicku dnes začala výstava věnovaná události ze 17. dubna 1945, kdy byla nedaleko Českých Budějovic sestřelena dvě americká letadla Mustang P-51.

Článek

Exponáty pocházejí především ze sbírky amatérského badatele Petra Svobody. ČTK řekl, že artefakty v místě, kam letadla dopadla, hledal několik let. Pro výstavu získal také kryt kabiny letounu, který se dochoval v rodině jednoho z přímých svědků události. Výstava potrvá do 28. září.

Podle Svobodova popisu letěli piloti Raymond F. Reuter a William R. Preddy ve stíhacích letounech Mustang P-51 jako doprovod bombardérů mířících na Plzeň. Po odpojení směřovali k pražským letištím, kde sídlily německé proudové stíhačky Me 262. Jednu z nich potom pronásledovali až do jižních Čech. „Protiletadlová obrana v Českých Budějovicích už na ně v podstatě čekala a sestřelila je v Boršově. Kapitán Reuter byl na místě mrtvý, ten explodoval dotykem se zemí. Preddy zemřel po třech dnech v nemocnici v Českých Budějovicích na vnitřní zranění,“ řekl Svoboda.

Dochovaný kryt kabiny pochází z Preddyho stroje. „Měl kouřící letadlo, přeletěl Zlatou Korunu a hledal místo na přistání, jenže zavadil o vrcholky stromů. Po dopadu se letadlo několikrát převrátilo,“ řekl Svoboda.

Sedmapadesátiletý Svoboda začínal jako letecký modelář, rád navštěvoval letecké dny či výstavy. Před více než deseti lety se začal věnovat osudům sestřelených či havarovaných válečných letadel. Zbytky dvou amerických stíhaček začal hledat před šesti lety. Podařilo se mu nashromáždit i řadu osobních předmětů. Našel také sériové číslo Reuterova letadla, takzvaný volací znak, který byl umístěn na palubní desce. Některé části motoru podle Svobody ležely až 300 metrů od místa, kde stroj vybuchl.

Z Reuterova stroje se dochoval i list vrtule. Je k vidění na výstavě, ale znají ho i návštěvníci knihovny v Borově nad Vltavou, kde je dlouhodobě vystaven.

Výstava je součástí letošních oslav 75. výročí konce války. Jejich program byl kvůli koronaviru přeložen na 26. září, kdy se bude zároveň konat komentovaná prohlídka výstavy. ČTK to řekla ředitelka Městského muzea a galerie Vodňany Jitka Velková. „V rámci oslav tady budou některé historické vojenské spolky, budou na to navazovat výstavy modelů letadel. A bude tady dokonce i model letadla Spitfire ve velikosti jedna ku jedné,“ uvedla Velková.

Reklama

Doporučované