Hlavní obsah

Ve volbách v Bulharsku míří k vítězství proevropská strana expremiéra Bojka Borisova

Bulharské parlamentní volby určí, kam bude země směřovat.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) dosud vyhráli všechny parlamentní volby od roku 2009.

Článek

V Bulharsku v neděli voliči rozhodovali, jestli jejich země v příštích letech bude hledat budoucnost v evropské integraci, nebo se otočí zpět k Moskvě.

Podle tamní rozhlasové stanice BNR hovoří odhady získané podle výpovědí voličů při odchodu z volebních místností hovoří o tom, že Bulharsko míří k vládní koalici.

Podle odhadů totiž volby vyhraje proevropská strana Občanů za evropský rozvoj Bulharska (GERB), která od roku 2009 zvítězila ve všech volebních hlasováních a nyní jí odhad přisuzují 33,4 procenta. Za ní následují promoskevští socialisté s 28,2 procenty.

Předseda strany GERB expremiér Borisov v reakci na zveřejněné průzkumy prohlásil, že jeho strana má povinnost sestavit vládu.

Předsedkyně socialistů Kornelija Ninovová mu sice k vítězství pogratulovala, ale zároveň vyloučila možnost vytvořit s Borisovem velkou koalici. Socialisté se prý o sestavení vlády chtějí pokusit sami, pokud GERB neuspěje.

Do nového parlamentu by se podle prvních odhadů mělo dostat šest stran, mezi nimi také nacionalisté a strana hájící zájmy turecké menšiny.

Třetí volby za čtyři roky

Situace v zemi někdejšího komunistického bloku je v posledních letech nestabilní a od roku 2013 tu jsou už třetí předčasné parlamentní volby.

Nutnost mimořádných voleb vyvolalo odstoupení premiéra Bojka Borisova, který z funkce rezignoval po loňském vítězství nezávislého prezidentského kandidáta podporovaného socialisty Rumena Radeva.

Volby v Bulharsku sledují i evropští politici v Bruselu. Ten se obává růstu vlivu socialistů a nacionalistů. Bulharsko totiž od ledna příštího roku převezme na půl roku předsednictví EU.

Analytici se už před volbami shodovali, že budoucí vládní koalice bude křehká a jejími účastníky budou nejspíš i nacionalisté ze sdružení Spojení vlastenci.

Turecké zasahování do bulharských voleb

Bulharská vláda stihla před volbami zkritizovat tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana za to, že nabádá několik stovek tisíců etnických Turků, kteří disponují rovněž bulharským občanstvím, aby se ve volbách přiklonili ke straně Hnutí práva a svobody. Tato proturecká strana hrála v předchozích volbách často roli rozhodující strany v rozložení bulharského parlamentu.

Erdogan však veškerá obvinění zkritizoval a prohlásil, že bulharské volby budou podle něj „čestné a transparentní”.

V posledních dnech předvolební boj vyvolával napětí na hranici Bulharska s Tureckem. Bulharští nacionalisté se tam podle agentury AP snaží bránit bulharským občanům turecké národnosti žijícím trvale v Turecku, aby přišli do původní vlasti volit.

Příslušníci tureckého etnika, většinou muslimové, tvoří deset procent ze 7,2 milionu bulharských občanů a asi 300.000 z nich žije v Turecku. Tito lidé mají stále bulharské pasy a smějí tudíž volit. Blokáda by mohla postihnout asi 50 000 bulharských Turků.

Reklama

Doporučované