Hlavní obsah

Ve Vysokém Mýtě začne fungovat nová zdravotnická stanice

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Ilustrační snímek.

Reklama

Ve Vysokém Mýtě na Orlickoústecku od pondělí začne fungovat nová stanice zdravotnické záchranné služby. Stála 30 milionů korun. Pardubický kraj se připravuje na to, že kolem města povede D35.

Článek

„Obsloužíme občany z Vysokomýtska a jsme schopni je včas dovézt do našich nemocnic, současně jsme už nyní připraveni na to, že zdejší posádky budou vyjíždět k nehodám na dálnici,“ uvedla krajská radní Michaela Matoušková (STAN).

Budova má dvě patra, operační středisko, odpočinkové místnosti, zázemí pro přípravnu léků a zdravotnického materiálu, sklad zdravotnického vybavení, dezinfekční místnost a dvě garáže. Stavba stojí na místě bývalé nemocniční márnice.

„Do současné doby jsme obývali nevyhovující prostory a nová základna je pro nás doslova vysněnou,“ uvedl ředitel Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Igor Paar.

Podle Paara se zlepšilo zázemí pro posádku. Záchranná služba také reaguje na rostoucí počet výjezdů a jejich závažnost. „Nově budeme ve Vysokém Mýtě vyjíždět se třemi posádkami. Konkrétně se jedná o dvě dvoučlenné nelékařské posádky RZP ve velké sanitě a o jednu takzvanou rendez vous posádku v malém autě s lékařem,“ uvedl Paar.

Kraj postupně staví nové stanice i na jiných místech. Před půl rokem dokončil stanici v Holicích na Pardubicku. Nová výjezdová stanice bude v dohledné době v Seči na Chrudimsku.

„Nyní tam působíme v pronajatých prostorách v omezenějším režimu. Novou budovu tam zprovozníme na konci letních prázdnin a poté i v Seči plánujeme nepřetržitý provoz,“ řekl Paar.

Nová základna bude také v Moravské Třebové na Svitavsku, je součástí připravované budovy nemocnice následné péče. Vypracované jsou studie pro výstavbu nových objektů v Litomyšli na Svitavsku a ve Svitavách.

Reklama

Doporučované