Hlavní obsah

Vědci luští záhadu. Indiáni z hloubky pralesa mají předky z ostrovů

Foto: Profimedia.cz

Příbuzní Austrálců byli objeveni v Amazonském pralese i u domorodých kmenů žijících na pobřeží Pacifiku.

Reklama

Starobylé pokrevní linie jihoamerických Indiánů v sobě nesou nesmazatelnou genetickou stopu Austrálců a Melanésanů. Podle nejnovější studie ale pacifičtí ostrované osídlili větší část Jižní Ameriky, než se původně myslelo.

Článek

Již v roce 2015 objevila dvojice vědeckých studií důkazy o přítomnosti genetických stop Austrálců, Melanésanů a dalších pacifických ostrovanů u indiánů žijících hluboko v Amazonském pralese. Nejnovější výzkum ale ukazuje, že národy oddělené největším světovým oceánem spojuje daleko více, než se zdálo.

Odborníci přitom nikdy plně nepochopili, jak vzniklo spojení zdánlivě nesourodých původních obyvatel. Předpokládá se, že pacifičtí ostrované podnikali do Jižní Ameriky epickou a strastiplnou cestu přes Eurasii, kterou před 20 tisíci lety spojoval s Aljaškou dnes již zaniklý suchozemský most s názvem Beringie. Proháněla se přes něj zvířata, a bylo jen otázkou času, než ho objeví i lovci.

Přibližně před 15 tisíci lety dorazili první poutníci daleko do Jižní Ameriky, kde je dnes stopují odborníci zabývající se výzkumem dědičných informací.

V roce 2015 objevili vědci u dvou amazonských kmenů skupinu genetických mutací, která je spojovala s aboridžinskými a melanéskými předky. Starobylé australsko-pacifické migranty od té doby označují jako populaci Y, její název je odvozen od slova ypykuéra, které znamená v jazyce jednoho z amazonských kmenů předkové. O pět let později odhalili experti vzácné mutace i u domorodého kmene Chotuna žijícího poblíž peruánského pobřeží a u kmene Xavánte v centrální Brazílii, informoval časopis Science.

Podle odborníků je z nových nálezů možné usuzovat, že mezi obyvateli Pacifického regionu a Amazonie existoval častější kontakt, než se doposud myslelo. Výzkum také ukazuje na existenci nejméně dvou migračních větví - jedné, která se usadila hluboko uvnitř Amazonského pralesa, a druhé, které se zamlouval život na pobřeží Jižního Pacifiku.

Proč zatím nebyly odhaleny znaky populace Y severně od Jižní Ameriky, pro vědce zůstává záhadou. Je zjevné, že prastaří cestovatelé museli území Severní Ameriky překročit. V místech se ale buď neusadili, nebo se nesžili s původním obyvatelstvem. Podle další teorie nepřežili domorodci nesoucí australský genetický materiál násilnou kolonizaci evropských dobyvatelů.

Stejně tak je ale podle vědců možné, že další výzkumy přítomnost pacifických předků u severoamerických indiánů odhalí.

Reklama

Doporučované