Hlavní obsah

Vědci našli v textovkách vzorec, který ukáže, jestli člověk lže

V textovkách byl objeven vzorec ukazující na lež. Tvrdí to vědci z USA.Video: Soňa Barabášová

 

Když někdo lže, můžete poznat podle jeho chování. Zjistíte to ale i z textové zprávy? Američtí vědci tvrdí, že ano. V textových zprávách našli vzorec, podle kterého lze zjistit, zda pisatel mluví pravdu.

Článek

Nervozita, červenání se nebo vyhýbavé pohledy. Osobní kontakt dokáže prozradit, zda se člověk vyhýbá pravdě. V případě textových zpráv je to složitější. Vědci z Cornellovy univerzity v americkém městě Ithaca ale tvrdí, že v textových zprávách našli vzorec, naznačující, zda pisatel mluví pravdu.

Vědci podle něj analyzovali 1703 konverzací. Rozdělili je na pravdivé a lživé a podle pohlaví odesilatele. Spočítali množství slov a výskyt některých výrazů v procentech. Zjistili, že když lžou ženy, mají tendenci používat slova týkající se vlastní osoby jako „já” nebo „moje”.

Lživé textovky žen obsahovaly v průměru osm slov. Pravdivé měly slov devět. Skupina mužů se ukázala být ošidnější, lživé i pravdivé zprávy měly obojí v průměru sedm slov. Obě pohlaví nicméně při lhaní mnohem častěji používala nezávazné výrazy, jako „pravděpodobně” nebo „možná”.

Podle obdobné studie Univerzity Brighama Younga v Utahu záleží také na tom, jak dlouho autorovi zprávy trvá, než svému protějšku odpoví. S textem obsahujícím lži si pisatelé dávají načas, uvedli tamní vědci. Napsat lživou zprávu trvá podle nich o deset procent déle než pravdivou.

Doporučované