Hlavní obsah

Jídlo z ptačího peří. Vědci zjistili, jak zpracovat tuny biologického odpadu

Po tomto objevu nepřijdou nazmar tuny peří, které zbydou po zpracování drůbežího masa (Video: Reuters)

 

Reklama

7. 10. 2017 21:03

Díky objevu a vylepšení mikroorganismu dokážou vědci přeměnit ptačí peří v „potravinu”.

Článek

Profesor biotechnologie Rajni Hatti-Kaul a bývalý student Mohammad H. A. Ibrahim ze švédské univerzity v Lundu identifikovali bakteriální kmen, který rozkládá bílkoviny v peří na jedlé aminokyseliny. V procesu přitom nepoužívají žádnou chemii.

„Objevili jsme jedinečný mikroorganismus. Ten je schopen úplně rozložit peří na rozpustný protein. Rádi bychom ho uplatnili v krmivech, kosmetických přípravcích i jinde, kde může být bílkovina velkým přínosem," mluví o plánech Mohammad H. A. Ibrahim.

Bližším cílem je pro vědce nahradit rybí krmivo a sójové bílkoviny. Za vrchol své snahy pak pokládají návrat peří do potravinového cyklu i pro lidskou spotřebu. Zvýšení produkce plánují na konec roku 2018.

Sdílejte článek

Reklama

Související témata:

Doporučované