Hlavní obsah

Vědci stanovili nové nejsevernější území na světě, odkryl je pohyb ledovců

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Arktická expedice objevila na pobřeží Grónska nový ostrov. Ten se díky své poloze stal dosud nejsevernějším pevninským územím na světě.

Článek

„Naším cílem nebylo objevit nový ostrov,“ uvedl pro agenturu Reuters polární výzkumník z arktické stanice v Grónsku Morten Rasch. „Šli jsme jen odebrat vzorky.“

Nalezení ostrova odkrytého pohybem ledovcové vrstvy přichází v době, kdy Spojené státy, Rusko, Kanada, Dánsko a Norsko vedou zápas o nadvládu nad Arktidou, kde tající led vytváří nové rybolovné oblasti i námořní trasy.

Původně se vědci domnívali, že se dostali na ostrov Oodaqq, který objevil dánský výzkumný tým v roce 1978. „Všichni byli rádi, že jsme objevili to, co jsme původně považovali za Oodaaq,“ řekla CNN švýcarská podnikatelka Christiane Leisterová, která expedici financovala. „Je to jako v minulosti, kdy si průzkumníci mysleli, že přistáli někde, ale vlastně byli úplně jinde,“ dodává.

Ostrov má v průměru zhruba 30 metrů, nejvyšší bod nad hladinou dosahuje výšky tří metrů. Polárníci navrhují pojmenovat jej grónsky „Qeqertaq Avannarleq“, což v překladu znamená „Nejsevernější ostrov“. Povrch ostrova tvoří bahno mořského dna a morény - půdy a kamení zanechaného po pohybujících se ledovcích.

„(Ostrov) splňuje kritéria. A je tedy nejsevernějším ostrovem,“ říká profesor Dánského národního vesmírného institutu René Forsberg. Dále uvádí, že objev nebude mít vliv na změnu územního nároku na Grónsko patřící pod Dánsko. „Tyto malé ostrovy přicházejí a odcházejí,“ dodal v souvislosti s možností, že by ostrov mohl v blízké době opět pod nánosem ledu zmizet.

Ačkoliv se Arktida potýká v důsledku klimatické krize s rychlým odtáváním ledovců, podle vědců nový objev ostrova s tímto fenoménem nesouvisí.

Reklama

Doporučované