Hlavní obsah

Vědci Univerzity Pardubice vyvinuli čip na zpřesnění výsledků testů na covid

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Tým výzkumníků z Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice vyvinul ve spolupráci s vývojáři firmy IQS Group speciální čip, který by mohl zpřesnit výsledky testů na covid-19.

Článek

Díky vlastnostem speciálního čipu, které koncentrují virové částice, bude možné zachytit i pacienty zcela bez příznaků. Na novém využití speciálního nanomateriálu se podílel i tým z Centra materiálů a nanotechnologií Univerzity Pardubice.

Vědci našli způsob, jak ze vzorku vychytat všechny virové částice, přímo v čipu je rozrušit a nukleovou kyselinu viru vyčistit od kontaminujících látek. Celý proces je kompatibilní s následnou metodou PCR. Přípravu vzorku lze po odběru udělat okamžitě, kdekoliv mimo laboratoř a zvládne jí i poučený laik. „Oživili jsme nanostrukturovanou destičku o velikosti menší než kreditní karta. Tento čip s mikrometrovými kanálky a různě strukturovanými zónami je vyroben pomocí přímého litografického zápisu a replikací mechanickým lisováním,“ popsala podobu čipu vedoucí týmu na Fakultě chemicko-technologické Zuzana Bílková.

Tým vědců při vývoji čipu vsadil na magnetické vlastnosti nanomateriálů a na možnost jejich velký specifický povrch „ozdobit“ molekulami, které dokážou specificky reagovat s virovými částicemi, nebo přímo s RNA molekulou. Pro izolaci RNA experti použili nový nanomateriál, který má schopnost na sebe vázat pouze tyto polymerní molekuly. Vyvinul jej Jan Macák z Centra materiálů a nanotechnologií Fakulty chemicko-technologické.

Experti Univerzity Pardubice spolupracují na speciálním čipu s vývojáři firmy IQS Group. V současné době jednají o výrobě, ceně, kvalitě a spolehlivosti takového testu, aby se výrobek dostal co nejdříve na trh. Předtím je ale nutné ověření metody, její experimentální srovnání s dalšími a zisk patentu. Kromě testů na nový typ koronaviru může mít čip využití všude tam, kde je třeba detekce RNA nebo DNA, tedy kromě medicíny třeba v případě forenzních analýz, které využívají kriminalisté.

Reklama

Doporučované