Hlavní obsah

Vědci z Česka spolupracují na vývoji nového světelného systému

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Na vývoji nového hybridního světelného systému na bázi grafenu budou spolupracovat vědci z Akademie věd ČR. Mezinárodní tým získal pro výzkum zahraniční grant ve výši přes sedm milionů korun.

Článek

„Připravované zařízení by v budoucnu mohlo mít využití třeba v metodách testování bezpečnosti potravin. Projekt je tříletý,“ uvedla za Akademii věd (AV) Eliška Zvolánková.

Podle AV se na laditelné světelné zdroje jako součást mikrooptoelektromechanických systémů (MOEMS) v poslední době soustředí řada projektů. Mnoho příležitostí k výzkumu a využití v různých aplikacích skýtá i grafen, který patří k nejtvrdším známým materiálům na světě.

Právě na přípravu grafenových membrán se bude soustředit česká část výzkumu. „Výsledkem projektu budou nové, precizně laditelné světelné zdroje, které mohou poskytnout světlo v široké spektrální oblasti a současně vylepšit spektrální rozlišení,“ řekl Martin Kalbáč, vedoucí týmu na Fyzikálním ústavu AV. „Nově vyvinuté zařízení by tak mohlo více zpřístupnit veřejnosti metody pro testování bezpečnosti potravin či monitorování zdravotního stavu,“ podotkl výzkumník.

Vědci získali na výzkum světelných systémů 7,23 milionu korun v rámci evropské výzvy M-ERA.NET Joint Call 2020. Jejím cílem je financování ambiciózních nadnárodních projektů zaměřených na výzkum a inovace v materiálovém výzkumu, včetně materiálů pro nízkouhlíkové energetické technologie. Odborníci hodnotili 119 projektů, vybrali jich 42. Na tyto počiny půjde 32,3 milionu eur (cca 844 milionů korun). Podle AV uspělo celkem devět projektů s českou účastí.

Vědci z Fyzikálního ústavu budou na vývoji nového světelného zdroje pracovat s kolegy z Fraunhoferova institutu pro elektronické nanosystémy v Chemnitzu, Technické univerzity Báňské akademie ve Freibergu a Institutu technologií elektronických materiálů ve Varšavě.

Reklama

Doporučované