Hlavní obsah

Vědci zjistili, proč doopravdy lidé plešatí

Vědci objevili novou příčinu, proč dochází k plešatosti.

 

Reklama

Příčina plešatosti, kterou skupina vědců objevila, může vést k efektivnější léčbě vypadávání vlasů.

Článek

Američtí vědci objevili novou příčinu plešatosti. Přišli na ni ale jen náhodou.

Původně bylo jejich cílem zjistit, jakou roli hrají protizánětlivé imunitní buňky (regulační T lymfocyty) na celkové zdraví pokožky.

Využili k tomu laboratorní myši, které oholili a z jejich kůže dočasně regulační T lymfocyty odebrali.

Poté však zjistili něco, co nečekali. Srst myším už zpátky nenarostla.

Jak informoval list The Independent, dříve se odborníci domnívali, že vliv na to, zdali vlas po vypadnutí znovu naroste, mají pouze kmenové buňky. Nový poznatek to ale vyvrací.

Tým vědců odhalil, že k tomu, aby vlasy opět narostly, samotné kmenové buňky nestačí. Nezbytná je právě přítomnost regulačních T lymfocytů.

„Naše vlasové folikuly se neustále obnovují. Když vlas vypadne, celý vlasový folikul musí narůst zpět. Všichni si mysleli, že tento proces závisí na kmenových buňkách, ukázalo se ale, že hlavní jsou regulační T lymfocyty. Pokud odstraníte tyto imunitní buňky, vlas už prostě nenaroste,” vysvětlil jeden z autorů studie, imunolog a dermatolog Michael Rosenblum, který působí na Kalifornské univerzitě v San Francisku.

Pomocí speciální zobrazovací techniky výzkumníci ukázali, jak se tyto buňky u folikulu seskupily hned na začátku procesu opětovného nárůstu vlasu.

Dříve se za jejich hlavní roli považovala schopnost regulovat imunitní systém - pomáhat mu rozpoznat, s čím má bojovat a s čím ne. Teď je jisté, že je jejich funkce mnohem širší.

Navíc stejné kmenové buňky, které jsou u vlasů, jsou zapojeny i v hojení pokožky. Je tedy možné, že i v tom hrají roli regulační T lymfocyty.

„Co jsme zjistili, je, že kmenové a imunitní buňky musí spolupracovat, aby byla umožněna regenerace,” uzavřel profesor Rosenblum, který věří, že v budoucnu by se díky tomuto poznatku mohla léčba vypadávání vlasů zefektivnit.

Reklama

Související témata:

Doporučované