Hlavní obsah

Vědci zkoumají mumii revoluční technologií, vidí skrz sarkofág až do morku kostí

Mumie pod rentgenem. Díky urychlovači částic nemusí vědci mumii rozbalovatVideo: AP

 

Reklama

Vědci a studenti z Northwesternské univerzity pracují na odhalení tajemství zhruba 1900 let staré mumie pětileté holčičky. Ke své práci používají urychlovač částic, s jeho pomocí chtějí odhalit co nejvíce informací o artefaktu.

Článek

Vědci z amerického Chicaga zkouší převratnou techniku na zkoumání mumií. K dispozici mají totiž synchrotron, tedy urychlovač částic. Jeho obvod je zhruba jeden kilometr, a když se uvede do provozu, tak funguje jako rentgen. Díky tomu tak sarkofág zůstane nepoškozený.

Práce se synchrotronem je preciznější a odhalí více drobností. „Můžeme identifikovat velmi drobné detaily, které bychom jinak neviděli. Doufáme, že díky přístrojům odhalíme i několik překvapení,” nastínil vědec z Argonské národní laboratoře Jonathan Almer.

„Jde o unikátní experiment, takové 3D puzzle,” uvedl profesor molekulární biologie Stuart R. Stock z Northwesternské univerzity. „Máme několik předběžných zjištění, například o použitých materiálech, ale bude trvat několik dní, než dospějeme k závěru. Potvrdili jsme už, že štěrbiny v mozkové dutině jsou ztuhlé, nikoliv krystalické,” dodal Stock.

Jde o jednu ze zhruba stovky mumií, které mají na sarkofágu namalovaný obličej. I přesto, že tvář působí starší, ostatky patří pětileté holčičce, která byla pohřbena před zhruba 1900 lety. Portrét působí velmi reálně a v sarkofágu je umístěn přímo nad obličej zesnulé.

Tělo dívenky měří zhruba 90 centimetrů a je zabalené ve velkém množství plátna. Vrchní část zábalu vytváří ozdobný obraz a zároveň slouží jako orámování portrétu.

Cílem experimentu je zjistit, odkud mumie pochází a kým byla. Tým vědců doufá, že se potvrdí jejich teorie. Mají za to, že dívenku zabila choroba. V době, kdy podle všeho žila, byla průměrná délka života 25 let.

Reklama

Související témata:

Doporučované