Hlavní obsah

Tohle patřilo Tutanchamonovi. V Káhiře vystavují artefakty z doby slavného faraona

Pětapadesát kusů látky potažených zlatem vystavují v Káhiře. Patřily slavnému faraonoviVideo: AP

 

Reklama

Káhirské muzeum zahájilo speciální výstavu. Návštěvníci mají možnost spatřit pětapadesát předmětů, které patřily slavnému faraonu Tutanchamonovi. Ve faraonově hrobce je v roce 1922 objevil německý restaurátor Christian Eckmann.

Článek

Pětapadesát kusů látky potažených zlatem bylo nejspíš součástí válečných vozů faraona Tutanchamona. V archivech káhirského muzea byly od roku 1922, kdy je při průzkumech faraonovy hrobky objevil Christian Eckmann. Muzeum se je rozhodlo vystavit u příležitosti oslav 115. výročí svého založení.

„Od uložení do našeho muzea v roce 1922 tyto artefakty nikdo neviděl. Byly ve velmi špatném stavu. Pracovat se na nich začalo až v roce 2014,” uvedl egyptský ministr pro památky Chalid al-Anani.

Egypťané doufají, že archeologická sbírka do země opět přiláká mnoho turistů. Ti zemi v posledních letech tolik nevyhledávají, důvodem je nejistá politická situace.

Tutanchamon je jedním z nejznámějších panovníků Egypta, a to i přes to, že zemřel v devatenácti letech. Zemi vládl od svých devíti let - v období, které se v egyptské historii nazývá Nová říše. Tutanchamon získal celosvětovou slávu díky své na artefakty bohaté a téměř nevyloupené hrobce. Tu v roce 1922 objevil britský egyptolog Howard Carter.

Reklama

Související témata:
Faraon

Doporučované